Nie da się zaprzeczyć, że jedzenie ma wpływ na ludzi, kulturę i społeczeństwo. Oto powody, dla których warto rozważyć wprowadzenie do swojej diety większej ilości domowych potraw.

Data dodania: 2022-03-16

Wyświetleń: 206

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Copyright - zastrzeżona

Domowe jedzenie vs posiłki w restauracji

Smak domowych potraw

Nic nie przebije tradycyjnych babcinych obiadów. Każdy taki przepis przywołuje miłe wspomnienia z dzieciństwa i nostalgię. Żadna restauracja nie może konkurować z soczystym kotletem schabowym w chrupiącej panierce, czy aromatycznym rosołem przygotowanym według sekretnego przepisu babci.

Ostatnie badania wykazały, że potrawy własnej roboty są bardziej lubiane ze względu na włożony wysiłek i serce w przygotowanie posiłku.

Wiesz co jesz!

Własnoręczne przygotowanie domowego posiłku daje Ci kontrolę nad składnikami. Czy kiedykolwiek miałeś problem z zamówieniem dania w restauracji z powodu alergii lub uczuleń pokarmowych? Bez względu na to, czy chodzi o gluten, którego starasz się unikać, czy o produkty pochodzenia zwierzęcego, jeśli danie nie jest w 100% bezglutenowe lub wegańskie, istnieje prawdopodobieństwo, że jakiś alergen i tak znajdzie się w jedzeniu.

Kiedy jedzenie jest przygotowywane w domu, nie ma żadnej tajemnicy w tym, co wchodzi w skład dania. Masz pełną kontrolę! Ty i Twoi bliscy wiecie też, jak przyrządzić doskonale smakujące danie, zastępując niektóre składniki.

Różnorodność

Ogromna przewaga restauracji nad kuchnią domową to nieograniczony wybór dań spośród krajów całego świata. Jeśli masz ochotę na kuchnię chińską, włoską, gruzińską czy amerykańską (menu z cenami tutaj) po prostu zamawiasz wybrane danie.

Oczywiście, możesz spróbować przygotować nowe potrawy we własnej kuchni, ale nie zawsze ugotujesz je zgodnie z planem. Jeśli nie masz czasu, chęci lub wystarczających umiejętności, wizyta w restauracji będzie znakomitym rozwiązaniem na poznanie nowych smaków lub przypomnienie sobie kuchni z zagranicznego urlopu.

Zdrowe składniki

W każdym posiłku powinno znajdować się wiele świeżych, organicznych składników, które możesz mieć w swojej kuchni. Badania pokazują, że ludzie, którzy częściej jedzą w domu, stosują zdrowszą dietę niż ci, którzy jedzą na mieście. Osoby, które gotowały we własnej kuchni, jadły posiłki, spełniające więcej wytycznych definiujących zdrową dietę.

Nie ma wątpliwości, że jedzenie przyrządzane w domu jest zazwyczaj zdrowsze, ponieważ to Ty masz nad nim kontrolę. To Ty decydujesz, ile danego składnika dodać do każdego dania, jak dobrze ugotować posiłek i czy zamienić niektóre składniki na zdrowsze opcje.

Łatwiej jest wprowadzać zmiany, gdy nie jesteś przywiązany do sztywnego menu. I wcale nie oznacza to, że zdrowe jedzenie oznacza jedzenie bez smaku. Znalezienie idealnej kombinacji składników może wymagać kilku prób, ale zdrowy, wartościowy i smaczny posiłek będzie zasłużoną nagrodą.

Oszczędność

Osoby, które gotują w domu, oszczędzają o wiele więcej pieniędzy niż jedząc na mieście. W restauracjach płaci się nie tylko 20x więcej za składniki posiłku, ale także za atmosferę i obsługę. Jest to świetne rozwiązanie dla osób, które mogą sobie na to pozwolić, ale jeśli masz dużą rodzinę lub ograniczony budżet, ciągłe jedzenie na mieście może nie być łatwe dla Twojego portfela.

Ale kto ma czas na gotowanie, prawda? Dlatego warto zachować równowagę między domowymi posiłkami, a zamawianiem jedzenia na wieczorny mecz. Każdy z nas uwielbia od czasu do czasu zjeść pizzę na serowym spodzie lub pysznego hamburgera, którego nie uda się przyrządzić we własnej kuchni.

Pamiętajmy jednak o kuchni regionalnej naszych dziadków i rodziców, która nie ma sobie równych. Rodzinne przepisy to wspaniała tradycja, którą warto praktykować także ze względu na pełnowartościowe składniki, oszczędność pieniędzy i satysfakcję z własnych umiejętności kulinarnych.

Licencja: Copyright - zastrzeżona
0 Ocena