Potrawy z jajek to dobra opcja zawsze bowiem, jest to produkt, który zawiera dużo białka. O innych produktach tego typu można przeczytać także w tym artykule: http://urodaizdrowie.pl/potrawy-bogate-w-bialko-przepisy
Jajko w koszulce
Danie słynne w wielu krajach. Sprawia wrażenie nieco bardziej wykwintnego niż zwykłe jajko na miękko. Na pierwszy rzut oka jego wykonanie wydaje się trudne, lecz to tylko pozory. Wystarczy wlać do garnka wrzątek, osolić i dodać jedną łyżkę winnego octu. Następnie wbijamy jajko na spodek i ostrożnie wrzucamy do wody. Pomagając sobie łyżką formujemy kształt kulki. Takie jajka dobrze pasują w towarzystwie bekonu, szynki, szparagów i sosu holenderskiego, pieczarek oraz warzyw. Warto je zjeść razem z chrupiącym tostem.
Szakszuka
To danie znane jest z kuchni tunezyjskiej. W dosłownym tłumaczeniu szakszuka oznacza „wielki bałagan” a to ze względu na to że danie to to jajka w pomidorach. Składa się z kiełbasy, pokrojonego w kostkę mięsa np. chorizo i szynki parmeńskiej oraz pomidorów, cebuli i jajek. Szakszukę zapieka się w piecu lub smaży na patelni. To doskonałe danie na pobudkę – bardzo pożywne i smaczne.
Pasta jajeczna z dodatkami
Niby oczywisty wybór, jednak kryje wiele tajemnic. Pastę jajeczną przygotowujemy z jajek i majonezu lub w wersji light jogurtu naturalnego. Do niej jednak możemy dodać wiele innych składników np. pieczarki, szynkę, łososia, pomidory, bakalie, kurczak, warzywa oraz wiele innych. Może z powodzeniem zastąpić smarowidło do chleba. To także dobra przekąska na inne okazje.
Jajka zapiekane ze szpinakiem
Szybkie i proste danie. Jajka plus szpinak to połączenie niemal idealnie pod względem smaku, jak również wartości odżywczych. Szpinak należy zblanszować, opłukać i posiekać. Przygotujemy sos holenderski z dodatkiem śmietanki. Dorzucamy szpinak i podgrzewamy kilka minut na bardzo małym ogniu. Wkładamy masę szpinakową do foremek i do każdej wbijamy po jajku. Zapiekamy przez około 10 minut w piekarniku, po czym dekorujemy miękkim serem żółtym.