Pierogi ruskie to przysmak rozpoznawalny na całym świecie, jak długi i szeroki. W szczególny sposób upodobali go sobie jednak Polacy i to bezsporny fakt, o którym trudno się rozwodzić. Co takiego sprawia, iż pierogi ruskie rzeczywiście nam smakują i na swój sposób wpisały się w nasze menu? Dziś postaramy się wyjaśnić to nieco frapujące zagadnienie. Oczywiście w tle wciąż pozostaje pytanie, czy pierogi ruskie można nazywać daniem tradycyjnie polskim.
Na pewno dania mączne w naszym kraju cieszą się sporym uznaniem, a co najważniejsze posiadają nijako swoją historię, podobnie zresztą jak pierogi do których stworzenia jest mąka. Dochodzi do tego jeszcze kwestia samego farszu, tutaj warto zadbać o swoiste walory smakowe, spojrzeć na pierogi ruskie przez pryzmat tego jak mają być przyrządzone. My w Polsce po prostu kochamy eksperymentować w kuchni i nic dziwnego, że dotyczy to również naszych ulubionych pierogów ruskich.
Cebulka, skwarki i śmietana, to kwestia indywidualna każdego z nas, jednym słowem warto na przygotowanie pierogów ruskich spojrzeć przez pryzmat zadbania o ich najważniejsze walory smakowe, choć akurat w ich przypadku ważne są również pewne detale. Nie zmienia to jednak ogólnego faktu, iż pierogi ruskie należy zaliczyć do typowo polskich dań. Mistrzowie kuchni niejednokrotnie zresztą ujmują w menu swoich restauracji oraz lokali gastronomicznych właśnie pierogi ruskie, sytuując je wśród dań rodzimych, jak pieczona kaczka, kapusta z grzybami i inne tego typu tradycyjne specjały.
Oczywiście, historycy mogliby bić na alarm i wskazywać, że ten rodzaj pierogów znany był już na Rusi Kijowskiej i wschodnich terenach średniowiecznej Europy. Trudno się z tym nie zgodzić. W tym przypadku polskość nie odnosi się wyłącznie do historycznej genezy pochodzenia tego dnia, co bardziej do miłości, jaką nasza nacja od wieków przejawia do tego właśnie dania. Zresztą, co tu dużo mówić, niech pierwszy rzuci kamieniem ten, u kogo na stole nigdy nie pojawiła się miska ciepłych, pysznych pierogów ruskich.
Podsumowując, na bok należy odłożyć wszelkie niedomówienia - pierogi, nawet ruskie, są polskie. I koniec kropka!