Na początek przystawki. Na zimno można przygotować włoskie klasyki, czyli sałatkę caprese i carpaccio wołowe. Dla urozmaicenia do sałatki można użyć pieczonych pomidorków koktajlowych. We Włoszech jest tyle pysznych wędlin i serów, że tworzenie z nich kompozycji jest prawdziwą przyjemnością. Jako finger food nadadzą się malutkie kanapeczki crostini i grzanki, czyli bruschetty. Bardzo efektownie prezentują się koreczki i roladki z warzyw.
Jeśli ktoś nie wyobraża sobie menu bez zupy, propozycji dla niego nie zabraknie. Prosty i smaczny jest krem z pomidorów – świeżych lub pieczonych. Inwencję można wykazać w dodatkach – może być to mus z sera pleśniowego, mascarpone lub ricotta, odrobina pesto. Dla zwolenników lekkich smaków można przygotować jarzynową zupę minestrone. A prawdziwie królewskim daniem będzie bulion wołowy serwowany z pierożkami ravioli.
Włochy to kraj makaronu, jednak można zaskoczyć swoich gości i na swoim przyjęciu w ogóle go nie serwować. Jako danie gorące można podać aromatyczne risotto borowikowe. Mało kto zdaje sobie sprawę, że kuchnia włoska to także mnogość dan z ryb. Można wybrać gatunek rzadko u nas jadany, np. miecznika lub doradę. A propozycją dla mięsożerców może być saltimbocca z cielęciny i szynki lub jagnięcina duszona z ziołami.
W ramach deseru znów można sięgnąć po dania flagowe, czyli tiramisu i panna cottę. Oryginalniejszym wyborem będą malutkie ptysie, czyli profiteroles, lub crostata, czyli tarta z kruchego ciasta. Ciekawą opcją będą też inne włoskie ciasteczka - amaretti, biscotti i makaroniki. Propozycja tylko dla dorosłych to zabaglione.
Warto podkreślić, że bogactwo włoskiej kuchni pozwala na ułożenie pełnowartościowego menu dla wegetarian i wegan. Wtedy wybieramy dania z warzyw – pieczonych, gotowanych i grillowanych oraz często stosowane we Włoszech rośliny strączkowe , a także kasze (bardzo popularna jest kukurydziana polenta, podawana np. z sosem). Nie trzeba chyba dodawać, że prawdziwe włoskie przyjęcie nie może obyć się bez znakomitych win z Półwyspu Apenińskiego i aromatycznej włoskiej kawy w różnych wariantach - espresso, macciato i latte.