Jeśli w planie masz imprezę dla przyjaciół lub rodziny i zastanawiasz się nad menu, idealnym wyborem będzie kuchnia włoska. Potrawy te to nie tylko pizza i makaron, ale szeroki wachlarz smaków, aromatów i kolorów. Z łatwością można skomponować dania, które zadowolą nawet bardzo wybredne gusta.

Data dodania: 2016-04-15

Wyświetleń: 1888

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 1

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

1 Ocena

Licencja: Copyright - zastrzeżona

Menu na przyjęcie we włoskim stylu

Na początek przystawki. Na zimno można przygotować włoskie klasyki, czyli sałatkę caprese i carpaccio wołowe. Dla urozmaicenia do sałatki można użyć pieczonych pomidorków koktajlowych. We Włoszech jest tyle pysznych wędlin i serów, że tworzenie z nich kompozycji jest prawdziwą przyjemnością. Jako finger food nadadzą się malutkie kanapeczki crostini i grzanki, czyli bruschetty. Bardzo efektownie prezentują się koreczki i roladki z warzyw.

Jeśli ktoś nie wyobraża sobie menu bez zupy, propozycji dla niego nie zabraknie. Prosty i smaczny jest krem z pomidorów – świeżych lub pieczonych. Inwencję można wykazać w dodatkach – może być to mus z sera pleśniowego, mascarpone lub ricotta, odrobina pesto. Dla zwolenników lekkich smaków można przygotować jarzynową zupę minestrone. A prawdziwie królewskim daniem będzie bulion wołowy serwowany z pierożkami ravioli.

Włochy to kraj makaronu, jednak można zaskoczyć swoich gości i na swoim przyjęciu w ogóle go nie serwować. Jako danie gorące można podać aromatyczne risotto borowikowe. Mało kto zdaje sobie sprawę, że kuchnia włoska to także mnogość dan z ryb. Można wybrać gatunek rzadko u nas jadany, np. miecznika lub doradę. A propozycją dla mięsożerców może być saltimbocca z cielęciny i szynki lub jagnięcina duszona z ziołami.

W ramach deseru znów można sięgnąć po dania flagowe, czyli tiramisu i panna cottę. Oryginalniejszym wyborem będą malutkie ptysie, czyli profiteroles, lub crostata, czyli tarta z kruchego ciasta. Ciekawą opcją będą też inne włoskie ciasteczka - amaretti, biscotti i makaroniki. Propozycja tylko dla dorosłych to zabaglione.

Warto podkreślić, że bogactwo włoskiej kuchni pozwala na ułożenie pełnowartościowego menu dla wegetarian i wegan. Wtedy wybieramy dania z warzyw – pieczonych, gotowanych i grillowanych oraz często stosowane we Włoszech rośliny strączkowe , a także kasze (bardzo popularna jest kukurydziana polenta, podawana np. z sosem). Nie trzeba chyba dodawać, że prawdziwe włoskie przyjęcie nie może obyć się bez znakomitych win z Półwyspu Apenińskiego i aromatycznej włoskiej kawy w różnych wariantach - espresso, macciato i latte.

Licencja: Copyright - zastrzeżona
1 Ocena