Każdy wie, że niektóre owoce są znacznie droższe od innych, gdyż widzimy to podczas codziennych zakupów spożywczych. Co takiego jest w niektórych owocach, że są tak drogie? Jednym z powodów takiego stanu rzeczy jest to, że możemy teraz jeść owoce z całego świata. Sto lat temu można było znaleźć tylko lokalne produkty. Dziś możesz być w Warszawie i zimą zrobić smoothie ze świeżym mango. To ma swoją cenę.
Gdyby poniżej opisane owoce spodobały Ci się na tyle, że postanowisz je zakupić, przygotuj się na wygraną w loterii, albo na odpowiednie stawki podczas gry w PL Casino jako, że ceny naprawdę zwalają z nóg.
Truskawka Bijin-hime
To truskawka, która jest nie tylko najdroższą do znalezienia na jakimkolwiek rynku. To również największa truskawka do kupienia na świecie. Te masywne truskawki są produkowane co roku raczej w niewielkich ilościach (zwykle tylko około 500 szt. na sezon) i każda jedna waży ponad 100 gramów!
To trzy do czterech razy więcej niż nasza tradycyjna truskawka w Polsce. Ta niesamowita odmiana truskawki jest produkowany w Japonii. Cena za sztukę? To nawet 4000 dolarów amerykańskich! Przy obecnych kursach dolara to ponad 17 tys. zł.
Mango z Północnej Australii
W 2019 roku doszło do transakcji, która na pierwszy rzut oka mogła dziwić. Tuzin australijskich mango z terytorium północnego sprzedano tam za rekordową kwotę 50 tys. dolarów australijskich. Północna część Australii produkuje każdego roku tysiące tych owoców. Co więc przesądziło o takiej cenie? Tym razem nie miało to wiele wspólnego z tym, że owoce wyróżniają się czymś szczególnym.
Dochody ze sprzedaży tych mango trafiły do dwóch organizacji charytatywnych dla dzieci. Szczytny cel, ale ktokolwiek chciał wziąć w nim udział zapłacić za jedną sztukę mango ponad 4 tys. AUD.
Ananas Kornwalii
Chcesz zjeść ananasa za kwotę 1600 dolarów amerykańskich? To około 7 tys. PLN za sztukę. Ananasy są dość popularne nawet na polskich stołach, więc co sprawia, że ten kosztuje ponad 500 razy więcej?
Otóż podobno jest to inna metoda stosowana podczas uprawy ananasa z Kornwalii. Ten pyszny owoc został wyhodowany pod stertą słomy, obornika i moczu. Taka kombinacja pozwoliła na wzrost ananasów w chłodniejszym klimacie, a to uczyniło go wyjątkowym.
Rubinowe Winogrona
Kolejna perełka? „Tylko” 400 dolarów za pojedyncze winogrono i możesz rozkoszować się jej smakiem. Pęk tych słodkich czerwonych winogron sprzedano niedawno za 11 tys. dolarów amerykańskich.
Ta rasa winogron znana jest z wysokiej zawartości cukru i niskiej kwasowości. Mówi się, że to jedno z najbardziej soczystych winogron na świecie. Winogron Ruby Roman jest ponownie czymś, czym może poszczycić się Japonia.
Arbuz Densuke
Najwyższa cena za owoc z gatunku tych ciemnych arbuzów, jaką kiedykolwiek osiągnięto podczas licytacji to 6 tys. USD. Co roku w Japonii odbywa się aukcja, na której można zakupić te arbuzy. Arbuzy Densuke są znane z tego, że są znacznie słodsze niż przeciętny arbuz.
I choć standardowo można kupić ten owoc za około 250 dolarów, to dla większości ludzi nie jest to warte tak wygórowanej ceny. Nic w tym dziwnego.
Melon Yubari King
Melony uprawiane na Hokkaido (Japonia) znane są ze swej słodyczy oraz aromatu. To, co czyni je tak wyjątkowymi, to perfekcyjnie gładka skóra owocu. Melony Yubari King są uprawiane w szklarniach w popiele wulkanicznym. Są zbierane ręcznie i przeznaczone do spożycia w ciągu dwóch do trzech dni od zbioru.
Ten krótki okres czasu może utrudnić znalezienie go poza Japonią, ale jeśli masz okazję spróbować go na miejscu to za sztukę zapłacisz około 200 dolarów amerykańskich.