Piaszczyste plaże, piękne morze na tle błękitnego nieba to tylko niektóre walory Andaluzji – krainy położonej na samym południu Hiszpanii. Oprócz cech ważnych z punktu widzenia turystyki, Andaluzja kryje w sobie dużo większe skarby, o których zaraz opowiemy.

Data dodania: 2014-08-03

Wyświetleń: 1415

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Jeśli oliwa to tylko z Andaluzji

Andaluzja jest jednym z największych producentów oliwy w Europie. Nie zaskakuje zatem widok ciągnących się po horyzont gajów oliwnych, które tworzą przepiękny krajobraz.  Każdy, kto miał okazję odwiedzić ten region wie, jak duże znaczenie ma oliwa w codziennej diecie. Jest to bowiem podstawa niemal każdego dania, a tosty na śniadanie muszą być nią nasączone niemal do granic możliwości. Warto również wiedzieć, iż te ogromne ilości spożywanej przez Hiszpanów oliwie mają  ogromny wpływ na ich zdrowie, poprawiając nie tylko stan skóry, włosów i paznokci, ale regulując funkcjonowanie całego organizmu.

Wino pachnące słońcem

Kolejnym produktem, na który warto zwrócić uwagę jest wino. Wyprodukowane z najlepszej jakości winogron cieszą kubki smakowe wspaniałym smakiem i aromatem.  Będąc w Andaluzji koniecznie trzeba spróbować  lokalnego trunku, jakim jest jerez, czyli sherry. Nazwa tego alkoholu wywodzi się od miejscowości, w której jest produkowany, czyli Jerez de la Frontera. Poza tym miejscowe wina przewyższają w smaku większość win dostępnych w Polsce, nawet tych z wyższej półki cenowej.

Szynka dojrzewająca i suszone kiełbasy

Dla miłośników mięsa szynka pochodząca z Andaluzji to z pewnością nie lada gratka. Wspaniała, aromatyczna, delikatna i zarazem intensywnie mięsna jamon serrano to najwyższej jakości produkt andaluzyjski.  Produkowana ze specjalnej odmiany świń wysokogórskich szynka to obowiązkowy punkt w kulinarnym harmonogramie turysty. Mona ją jeść jako dodatek do tostów, składnik sałatek czy pizzy lub po prostu samodzielnie. Gwarantujemy niezwykle przyjemne doznania smakowe.

Nie można również pominąć suszonych kiełbas, które są równie wyśmienite. Najbardziej znaną jej odmianą jest chorizo, czyli wieprzowa kiełbasa suszona w intensywnym, pikantnym smaku. Z kolei salcicion  to kiełbasa również suszona, jednak z dodatkiem aromatycznych ziół i przypraw.

Nie pozostaje zatem nic innego, jak zaplanować podróż do słonecznej Andaluzji i spróbować tych wszystkich wspaniałych produktów.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena