Co to jest kuchnia regionalna?
Odpowiedź na to pytanie wydaje się prosta – to potrawy występujące na danym terenie. Ale przecież żurek, gołąbki znane są w całej Polsce (i nie tylko). Kuchnia regionalna to przede wszystkim kuchnia tworzona w domach wiejskich i małomiasteczkowych, w których wykorzystuje się produkty pochodzące z własnego gospodarstwa lub kupione od okolicznych rolników. To one nadają potrawą oryginalny, charakterystyczny smak. Oczywiście przepis, receptura są bardzo ważne, ale inaczej będzie smakował żurek śląski we Wrocławiu, a zupełnie inaczej w Gdańsku. Dolny Śląsk może poszczycić się już ponad 40 potrawami wpisanymi na listę potraw regionalnych Ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Od wiosny do jesieni odbywa się wiele festiwali promujących kuchnię Dolnego Śląska.
Kluski śląskie i żurek to produkty sztandarowe
Kluski śląskie zawsze podawane są ze zrazami i modrą (czerwoną) kapustą. Niby danie proste, ale o jego smaku decydują przede wszystkim kluski. Odpowiednie dobranie proporcji składników decyduje nie tylko o ich smaku, ale przede wszystkim o miękkości. Z dziurką w środku, polane gęstym sosem niejednego wprawią w zachwyt. Tradycyjny żurek śląski robiony jest na zakwasie żytnim, na zakwasie pszennym można natomiast zrobić barszcz biały. W smaku różnica ogromna. Żurek musi być przyprawiony czosnkiem, majerankiem. Dodatkami są boczek, biała kiełbasa i jajko ugotowane na twardo.
Gołąbki i pierogi ruskie
To kolejne dwie potrawy znane w całej Polsce, ale tylko na Dolnym Śląsku mają swój charakterystyczne smak. Gołąbki krużewnickie często nazywane są czarnymi gołąbkami. To typowe danie kresowe, które na stałe wpisało się w kuchnię dolnośląską, często nazywane są czarnymi gołąbkami. To określenie jest efektem ich nietypowego wyglądu, zamiast ryżu do farszu używa się kaszy gryczanej. Pierogi ruskie z Chrząstawy to kolejna potrawa o korzeniach kresowych. Do tradycyjnie polskiego farszu serowo-ziemniaczanego dodaje się wędzony boczek. Omastą może być usmażona cebula lub skwarki ze słoniny.
Coś na słodko
Pączki oraz ciasto drożdżowe z cynamonową kruszonką i gorąca czekolada to wpływy kuchni austriackiej. Doskonały smak tych specjałów sprawił, że przeniesione zostały na dwór pruski. Obecnie stały się ulubionymi deserami nie tylko wrocławian. Każdy turysta obowiązkowo musi wypić pyszną czekoladę w kawiarni oraz zjeść pączka i kawałek ciasta drożdżowego.
Dla smakoszy mocniejszych trunków
Przede wszystkim znana jest śląska orzechówka wyrabiana na bazie łupin orzecha, mająca właściwości lecznicze. Stosowana jest głównie w dolegliwościach żołądkowych. Tradycje winiarskie Dolnego Śląska sięgają XIII wieku. W kolejnych wiekach różnie to wyglądało z powodu klęsk nieurodzaju i toczących się wojen. Obecnie uprawy się odradzają i regionalne winiarnie produkują takie wina jak, Traminer, Sauvignon Blanc, Chardonnay czy Merlot i Zweigelt.
Zwiedzając różne zakątki kraju lub świata, poza atrakcjami turystycznymi, warto spróbować specjałów regionalnej kuchni. To pozwoli na zrozumienie kultury zwiedzanych rejonów.