Kuchnia kaszubska wykorzystuje to, co w regionie najpiękniejsze, czyli naturę. Czerpie garściami z bogactwa, które można znaleźć w lasach, jeziorach, sadach i na łąkach a także w morzu. Łączy się ściśle ze stylem życia i codziennością mieszkańców pomorza. Ich pracą, tradycyjną, językiem oraz tym, jaką pozycje zajmowali w społeczeństwie.
To, co wyróżnia kuchnię kaszubską to wiedza na temat przygotowywania ryb. Są one podstawą wielu tradycyjnych dań. Potrawy są smaczne, a także proste w przyrządzaniu. Przepisy na kuchnie regionalną przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Przygotowują oni ryby zarówno pieczone, jak i wędzone. Często przyrządza się je w kąpieli solankowej, a następnie dopiero smaży. Gotuje się tu też wyśmienitą zupę rybną.
Kaszubskie porzekadło mówi o tym, że dobra ryba powinna trzy razy pływać – w wodzie, maśle i winie. Oprócz kultury rybołówstwa Kaszuby słyną też z doskonale przyrządzanych mięs. Gospodarstwa już w dawnych czasach zajmowały się hodowlą świń, drobiu i innych zwierząt.
Doskonałym przykładem kaszubskiej finezji jest przygotowywanie gęsiny ze skwarkami oraz gęsiego smalcu, który stanowi idealny dodatek na kanapki. Można na nim smażyć, dusić i gotować inne potrawy. Warto wspomnieć, że jest bardzo zdrowy! Oprócz tego kaszubska kuchnia bogata jest w wyroby zbożowe. Wyrabia się tam pyszny chleb, ciasta i bułki.
Na uwagę zasługują też przepyszne potrawki i gęste, zawiesiste zupy, które gotuje się z mięsa, kości, podrobów, ryb, a także dodatkiem śmietany i maślanki. Podróżując w poszukiwaniu tradycyjnych polskich smaków nie można przegapić kaszubskich restauracji.