W dzisiejszych czasach restauracji mamy pod dostatkiem. Nie brakuje żadnej kategorii, wystarczy wpisać zapytanie w Google i wyskakują nam najbliższe restauracje w pobliżu z kuchnią jakiej szukamy. Masz ochotę na chińszczyznę? Żaden problem, a może sushi? Tutaj branża gastronomiczna również prężnie się rozwija.

Data dodania: 2020-03-20

Wyświetleń: 214

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena
Pobierz artykul

Licencja: Creative Commons

Gdzie się wybrać do restauracji – czyli cechy restauracji godnej uwagi.

Burger amerykański, a może po polsku, kuchnia wegetariańska, wegańska, azjatycka, sałatki, zupy, dania wyłącznie z podaną kalorycznością… Kiedyś abstrakcja, dziś codzienność i bez względu na to czy właścicielom restauracji się to podoba czy nie, muszą mieć na uwadze to co się po prostu dobrze sprzedaje. W tym chaosie można się nieco pogubić, kuchnia indyjska, chińska, tajska – mi kiedyś wszystkie kojarzyły się z tym, że są pikantne. Oczywiście było to błędne myślenie, a na dobrą drogę sprowadziła mnie pewna indyjska restauracja, w której przekonałam się, co charakteryzuje tę kuchnię, a także odróżnia od każdej innej, nawet z pozoru podobnej. I to właśnie jest klucz do dobrego poznawania świata kuchni z tej strony – wybór restauracji godnej uwagi, takiej która pokaże nam kuchnię od nieznanej wcześniej strony. Jednak dobre jedzenie to początek góry lodowej. Dobrze, a więc jakie są cechy restauracji, w której będziemy chcieli z przyjemnością zjeść i spędzić czas?

1. Zwróć uwagę na to jak się tam czujesz czy masz ochotę spędzić tam więcej czasu, niż tylko szybki obiad. Uwierz – to jak czujemy się w danym miejscu ogromnie wpływa na to, jak coś nam smakuje. Nie bez powodu, mówi się, że jemy oczami. W przysłowiu tym, nie chodzi tylko o fakt, tego jak wygląda potrawa, ale również cała otoczka wokół niej. Możemy to sobie świetnie zobrazować, a moim przykładem jest to, jak dobrze smakuje mrożona kawa pita z przyjaciółką w zielonym, słonecznym ogrodzie, a jak ta sama kawa będzie nam smakować wypita w biegu, między posiłkami. Albo picie drinka na plaży w towarzystwie dobrej książki, a picie tego samego drinka w domu przed Netflixem. Atmosfera w restauracji, w której pragniemy zjeść obiad ze znajomymi powinna być luźna i rodzinna. Swoboda, komfort rozmowy, brak hałasu, a także trochę świeżego powietrza to kluczowe elementy.

2. Obeznanie, nie tylko w trendach kulinarnych. Jak wiadomo, nie można być mistrzem we wszystkim, jednak są rzeczy, o których powinien wiedzieć każdy zajmujący się kuchnią. Zwróćmy uwagę, czy restauracja serwuje dania dla każdego, tzn. jeśli jesteś bezglutenowcem, wegetarianinem, weganinem to musisz mieć pewność, że obsługa będzie wiedziała z czym ma do czynienia i zaproponuje Ci odpowiednie dania bądź ich alternatywy. To naprawdę powszechny problem, kiedy mówiąc o daniu wegańskich, spotykasz się z odpowiedzią kelnerów/kucharzy o pizzy z pomidorem i rukolą – jednak oczywiście na mozzarelli. To punkt priorytetowy, bo możemy tu mówić o czyiś postanowieniach, poglądach, „widzimisiach”, ale również o bardzo poważnych alergiach. Nawet, jeśli nie należysz to żadnej z wymienionych grup, świadomość obsługi po prostu dobrze świadczy.

3.Sezonowość – dla mnie osobiście, to największa zaleta. Sezonowe owoce, warzywa to coś na co powinniśmy zwracać uwagę również przy naszej codziennej diecie. Po pierwsze smakują niepowtarzalnie dobrze, są bogatsze w witaminy, mniej chemiczne oraz dzięki temu wspieramy nasz lokalny rynek. A kolejno, nie ma nic lepszego nic zjedzenie potrawki z dyni jesienią, rozgrzewających gołąbków z sezonowymi warzywami zimą czy koktajlu ze świeżych truskawek oraz tostów z bakłażanem i szpinakiem latem…

4. Długość karty. Oprócz tego, że dobrze jest, jeśli pojawiają się produkty sezonowe – a już genialnie, jeśli jest to sezonowa karta – to również stała karta, nie powinna być zbyt długa i obfitować w różne kuchnie świata. Dobrze, jeśli lokal ma myśl przewodnią, bądź kilka swoich specjałów, a nie kartę gdzie mamy pizzę, ale tez sushi i trochę burgerów, a do tego ryż z warzywami. Brzmi to kiepsko i takich miejsc się wystrzegajmy.

5. Ostatni punkt, bo tak naprawdę najmniej istotny to trunki. Najmniej ważny, bo nie każdy lubi, nie każdy chce, nie każdy może pić alkohol. I tak jak, nikt nie namawia do jego picia, tak fajnie jest, jeśli restauracja ma coś swojego. Mogą to być np. piwa kraftowe, jeśli uwarzone są na miejscu, w warzelni lokalu, to już dużo mówi nam o tym miejscu. Dużo dobrego, oczywiście. Piwa stanowią też doskonałe dopełnienie dań, w takim browarze restauracyjnym obsługa na pewno doradzi najlepsze kompozycje dla naszych kubków smakowych.

Taka lista z pewnością mogłaby być co najmniej dwa razy dłuższa, jednak wybrałam rzeczy najbardziej istotne – fundamentalne przy naszej kulinarnej drodze do sukcesu, czy to jako klient czy restaurator.

Powodzenia z szukaniem najlepszych miejsc dla siebie!

Licencja: Creative Commons