Wędzenie potraw to metoda na uzyskanie niepowtarzalnie dobrego smaku, aromatu i barwy! Zawdzięczamy to użyciu dymu wędzarniczego, stąd też otrzymywane w ten sposób produkty nazywamy wędzonkami. Wędzenie to nie bez powodu jeden z najstarszych tipów na konserwację żywności, jednakże oczywiście przez lata nieco zmodyfikowany.

Data dodania: 2020-03-19

Wyświetleń: 214

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Wędzarnia – kilka faktów, na które warto zwrócić uwagę wybierając produkty wędzone.

Bądź co bądź w każdej dziedzinie dążymy do doskonałości, stąd też doskonałe wędzone potrawy to te, które spełniają kilka kryteriów. 

1. Po pierwsze drewno musi być suche. Jeśli użyjemy drewna choć odrobinę mokrego możliwe, że dym wcale nie wniknie w głąb potrawy, a dodatkowo osadzi się na niej smoła! Takie wyroby nie tylko będą czarne i kwaśne, ale także bardzo niezdrowe, krótko mówiąc: do utylizacji.

2. Następnie okres leżakowania drewna. Drewno musi być sezonowane co najmniej rok, a także pochodzić twardych drzew liściastych. W żadnym wypadku nie używamy drewna z drzew iglastych, ponieważ w czasie wędzenia wydzielają okropne klejące i smoliste substancje, przez co jedzenie będzie brzydkie, gorzkie i niezdrowe.

3. Dokładne wyczyszczenie – okorowanie! To kolejna sprawa, która wpływa zarówno na smak, jak i na nasze zdrowie. Korowanie drzew powinno być standardem, jednakże niestety nie każdy tego pilnuje. W korze zawarte są wszystkie rzeczy, przed którymi broni się drzewo, tym samym są niezdatne do spożycia.  Dlatego tak istotne jest, by kupować produkty z dobrych lokali/restauracji, takich które dbają o szczegóły.

4. Jeśli kupujesz wędzonki z restauracji zwróć uwagę na to, czy są hermetycznie zapakowane. Wiem, że zapach tych potraw to to, co nadaje im uroku, jednak chyba nikt by nie chciał, aby zapachem tym przesiąkło wszystko dookoła… Ponadto hermetyczne opakowanie, to także możliwość pojedynczego odpakowywania przysmaków – jemy tylko to na co mamy ochotę w danym momencie, reszta jest dalej bezpiecznie zapakowana, a ich walory są zachowane na długo.

Wędzenie to metoda, która posiada wiele zalet, jeśli oczywiście jest przeprowadzona poprawnie. Zalety te to m.in. brak konserwantów, bakteriobójcze składniki oraz niewrażliwość potraw na jełczenie, dzięki obsuszonej skórce. Najlepiej wybrać lokal, który zna się na rzeczy, posiada swoją wędzarnie oraz wiedzę jak robić to dobrze. Jeśli zależy Ci, żeby nie zaszkodzić ani swojemu zdrowiu, ani kubkom smakowym – podpytaj o te kilka faktów na temat drewna w restauracji. Dbajmy o nasze zdrowie i wybierajmy sprawdzone źródła.

Licencja: Creative Commons