Kuchnia grecka w naszych umysłach kojarzy się głównie z sałatką grecką z serem feta i sosem tzatziki. Jej bogactwo jest jednak znacznie większe. Co jedzą ludzie mieszkający w tym śródziemnomorskim kraju?

Data dodania: 2015-05-31

Wyświetleń: 1463

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Kuchnia grecka

Kuchnia grecka składa się głównie z dań wykorzystujących głównie warzywa, ryby i oliwę z oliwek. Wspomniana wyżej słynna grecka sałatka to bardzo prosta do przyrządzenia potrawa, składająca się z ogórków, pomidorów, oliwek i sera feta. Niezwykle łatwa i szybka do przyrządzenia, jest jednocześnie daniem bardzo smacznym i zdrowym, nic zatem dziwnego, że zyskała popularność w wielu innych krajach naszego globu. Podobnie wygląda sprawa w przypadku sosu tzatiki, czyli jogurtu połączonego z ogórkiem i czosnkiem. Serwowany do wielu dań, sos towarzyszy greckiej kuchni od lat.

Kuchnia śródziemnomorska, jaką jest również i kuchnia grecka, opiera się o wiele dań wykorzystujących owoce morza i ryby. Spośród wielu gatunków ryb najbardziej ceniona pozostaje barwena, najczęściej serwowana w połączeniu z ryżem bądź frytkami. Popularne owoce morza to z kolei skorupiaki, kalmary i krewetki, a dań je wykorzystujących jest bardzo wiele.

W kuchni greckiej popularne jest mięso, przede wszystkim jagnięcina i cielęcina. Jednym z najpopularniejszych potraw jest mousaka, czyli zapiekanka z mięsa mielonego, bakłażanów i pomidorów. Mielona wieprzowina z kolei stanowi podstawę potrawy nazwanej dolmadakia, stanowiącej coś w rodzaju naszych gołąbków. Różnica polega jedynie tym, że mieszankę mięsa i ryżu, niekiedy również z dodatkiem pomidorów, zawija się w liście winogron. Istnieją też wegetariańskie i rybne wersje tej potrawy.

Grecy uwielbiają również słodkości, popularnym składnikiem deserów jest miód. Najbardziej ulubionym z dań deserowych pozostaje baklava, przyrządzana z ciasta filo przekładanego masą orzechowo-miodową. Greckie desery to również szeroki wybór owoców, najczęściej polanych słodkimi polewami.

Kuchnia grecka byłaby niepełna bez wzmianki o winie. Bardzo wiele odmian szczepów winogron uprawianych w Grecji skutkuje produkcją szerokiej gamy win, wciąż jeszcze słabo znanych w naszym kraju. Najpopularniejsza odmiana winogron używanych do produkcji wina nazywana jest Limnio, która tworzy doskonałe wina czerwone. Grecy produkują bardzo wiele różnorakich gatunków, wybór zależy najczęściej od regionu i jest ściśle związany z regionalną kuchnią. Obok uprawy tradycyjnych greckich odmian, Grecy uprawiają też odmiany międzynarodowe, jak Merlot czy Chardonnay, tworzące wina o charakterze bardziej uniwersalnym. Bardzo duży wybór znakomitych win to na pewno jedna z wizytówek tego kraju.

Kuchnia grecka z całą pewnością zasługuje na nasze zainteresowanie. Dzieje się tak z dwóch powodów. Po pierwsze potrawy przyrządzone na sposób grecki są po prostu smaczne. Po drugie, greckie jedzenie jest bardzo zdrowe, a to w pożywieniu bardzo istotna rzecz.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena