Kruche ciasto składa się z kilku zaledwie produktów. W klasycznej, podstawowej wersji jest to mąka, tłuszcz (masło), cukier, żółtko jaja. Podstawowa zasada, o jakiej nie wolno zapomnieć, jest taka, że ten rodzaj ciasta nie lubi ciepła. Dlatego masło i jajka powinny być prosto z lodówki. Co więcej, czas zagniatania ciasta powinien być jak najkrótszy, a gotowe ciasto musi powędrować do lodówki na minimum 0,5 godziny, jeszcze lepiej, by była to pełna godzina. Ciasto może nawet spędzić w lodówce całą noc, świetnie nadaje się też do mrożenia.
Podstawowe proporcje na kruche ciasto na ciasteczka:
300 g mąki
200 g tłuszczu (masła)
100 g cukru (pudru)
2 żółtka
szczypta soli
1. Mąkę z cukrem pudrem należy przesiać na stolnicę, dodać sól i delikatnie przemieszać.
2. Następnie pokroić masło na niewielkie kawałki, dodać je do mąki i razem posiekać szerokim nożem tak, by kawałeczki masła były bardzo małe – ma to przypominać kruszonkę.
3. W środku zrobić zagłębienie i umieścić w nim żółtka. Całość posiekać nożem i potem szybko zarobić ciasto.
Uwagi:
1. Klasyczne ciasto kruche robi się ze zwykłej mąki pszennej tortowej. Jeśli chcesz, by było trochę zdrowiej, część tej mąki możesz zastąpić pełnoziarnistą. Możesz też użyć mąki orkiszowej.
2. Aby ciasto było jeszcze bardziej kruche, część mąki możesz zastąpić mąką ziemniaczaną (w ilości około 20 g) lub mąką krupczatką (w podobnej ilości).
3. Taki sam efekt uzyskasz, jeśli część masła zastąpisz smalcem (również około 20 g).
4. Ciasto powinno być zrobione na maśle. To na margarynie będzie tańsze, ale smakowo będzie dużo gorsze.
5. Do wyrobu kruchego ciasta nie powinno się używać cukru kryształu, który podczas pieczenia będzie się karmelizował, dając nieestetyczne plamy i gorzkawy posmak. Można użyć cukru białego albo brązowego.
Po schłodzeniu ciasto należy rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wykroić ciasteczka. Jeśli nie mamy pod ręką foremek, można użyć zwykłej szklanki. Następnie ciasteczka trzeba ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 10-15 min, do zezłocenia. Uwaga – im mniejsze ciastka, tym krócej będą się piec. Aby ciasteczka miały ładny, rumiany kolor, można posmarować je białkiem.
Po upieczeniu i ostygnięciu ciasteczka można posypać cukrem pudrem, ozdobić lukrem lub dekoracjami cukierniczymi.