0
głosów
- +

Przepisy na smoothie – inspiracje

Autor:

Aktualizacja: 07.03.2016


Kategoria: Sztuka Kulinarna / Inne


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 457 razy czytane
  • 1 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
 

Koktajle cieszą się coraz większym uznaniem. Można je wykorzystać jako dodatek do posiłku, przekąska lub jako pełnoprawny posiłek np. lunch czy kolacja. Poznajcie propozycje sprawdzonych koktajli.


W jednej szklance smoothie możemy zawrzeć bogactwo składników odżywczych. Oto garść inspiracji, które natchną Cię do stworzenia swoich koktajli. 

 

Smoothie przygotowujemy zazwyczaj w blenderze. Konsystencja napoju może być gęsta lub bardziej rzadka w zależności od tego, co do niego dodajemy. Smoothie możemy robić na bazie samych warzyw i owoców, soku, wody mineralnej, mleka lub jogurtu. Możemy mieszać różne produkty w zależności od preferencji, pory roku czy zwyczajnej ochoty. 
 

Najczęściej jako bazę wybiera się po prostu owoce i warzywa. W smoothie świetnie sprawdzą się takie produkty jak: 

 

  • natka pietruszki, jarmuż, szpinak, kolendra, bazylia, marchew, awokado, pomidory, brokuły; 

  • mleko migdałowe, kokosowe, krowie, sojowe, jogurt naturalny; 

  • truskawki, jabłka, gruszki śliwki, morele, brzoskwinie, pomarańcze, limonka, owoce leśne, banany, arbuz, mango, ananas , imbir, burak; 

  • siemię lniane, owies, orzechy, słonecznik. 

W koktajlach najlepiej unikać dodatku cukru i jeśli już chcemy dosłodzić, to najlepiej używać stewiksylitolu, syropu z daktyli lub miodu. Czasami warto dodać odrobinę tłuszczu – oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron, szczególnie do warzywnych. Dla wzmocnienia aromatu i smaku możemy użyć przypraw takich , jak gałka muszkatołowa, wanilia, cynamon, sok z cytryny, bazylia, tymianek czy sól. 

Przygotowanie smoothie nie zajmuje wiele czasu. To idealna przekąska do pracy lub na śniadanie. Koktajle są sycące, aby podkręcić ich wartość możemy jako bazę potratować ubite białko jajka- wówczas otrzymamy prawdziwą bombę proteinową – doskonały pomysł na przekąskę po treningu. Warzywa i owoce to także źródło błonnika, który pozytywnie wpływa na procesy trawienne. 

 

Smoothie to świetny sposób, aby przemycić do diety dziecka odrobinę witamin w prostej formie. Dzieci dostają pożywny i słodki napój, a my możemy spać spokojnie nie martwiąc się o ich suplementacje. Kolejną zaletą smoothie jest obecność chlorofilu, który neutralizuje wolne rodniki, stymuluje pracę układu odpornościowego, reguluje ciśnienie i pomaga oczyścić organizm z toksyn. Składniki odżywcze z owoców i warzyw mają kilka razy większą siłę w wersji surowej, niż te spożywane po obróbce termicznej.  

autor: Marta Czerwińska - studentka dziennikarstwa

Lista Tagów: smoothie, koktajl, zdrowie

Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.
Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij