Tradycyjna whisky pochodzi ze Szkocji, a w jej składzie znajduje się najczęściej słód jęczmienny, sam lub z dodatkiem innych zbóż. Klasyczna whisky powinna zawierać słód z jęczmienia, który został uwędzony w wysuszonym torfie. Do tworzenia zacieru ze słodu, wykorzystuje się również wodę, która doskonale uzupełnia ledwie wyczuwalny posmak torfu. Jednak zanim whisky trafi do butelek, a następnie do klientów, musi ona leżakować w drewnianych beczkach, najlepiej zrobionych z dębiny.
Leżakowanie zwykle trwa co najmniej 3 lata, choć na rynku są dostępne również whisky, które leżakowały nawet po 30 lat. Niektóre gatunki whisky swój oryginalny smak zawdzięczają temu, że proces leżakowania odbywa się w różnych rodzajach beczek, zwykle po sherry i burbonie.
Najpopularniejsze gatunki szkockiej whisky to Ballantine's, uznawany za najlepszą whisky typu blended, Royal Salute oferowana w specjalnie robionych butelkach, dostępnych w jednym z trzech kolorów, Chivas Regal, która w wersji leżakującej przez 25 lat sprzedawana jest w butelkach numerowanych, The Glenlivet leżakująca w beczkach po sherry oraz Aberlour, która leżakowała w beczkach po burbonie i sherry.
Samą whisky można również podawać jako doskonały dodatek do różnych potraw. Najlepiej sprawdza się jako dodatek do kawy i czekolady, które można w takiej postaci podawać jako gorące napoje do picia. Najpopularniejszą wersją kawy z whisky jest Irish Coffee, którą w wersji bezalkoholowej można podawać z syropem orzechowym.
Do przygotowania Irish Coffee potrzebne będą:
- filiżanka świeżo zaparzonej kawy,
- 30 ml whisky,
- 1 łyżeczka cukru brązowego (do smaku),
- kilka łyżek bitej śmietany.
Wysoką szklankę z uchem podgrzać. Na jej dno wlać whisky i dodać cukier, wymieszać. Kawę przelać do szklanki. Całość wymieszać. Na wierzch wyłożyć bitą śmietanę. Do smaku można posypać czekoladą.
Druga propozycja skierowana jest do wielbicieli czekolady. Będzie to gorąca czekolada z whisky. Oczywiście można kupić gotową czekoladę do picia i podać ją z whisky, jednak dużo smaczniejsza jest czekolada samodzielnie przygotowana.
Do przygotowania czekolady na gorąco z whisky potrzebne będą:
- 1 tabliczka czekolady - gorzkiej lub mlecznej,
- 300 ml śmietany kremówki,
- 30 ml whisky,
- bita śmietana do dekoracji.
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Zdjąć z ognia i powoli wymieszać ze śmietaną kremówką do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać whisky, wymieszać i przelać do filiżanek. Każdą filiżankę udekorować odrobiną bitej śmietany.