Decyzja zapadła: czas stworzyć coś nowego i zainwestować w gastronomię. Pomysł wprawdzie jest dobry, jednak zanim dojdzie do otworzenia restauracji lub stołówki trzeba rozwiązać jeszcze kilka kwestii, np. dotyczącą wyposażenia kuchni. regałów gastronomicznych, blatów, lodówek, piekarników itd.

Data dodania: 2015-01-06

Wyświetleń: 3056

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

 Wybieramy regały gastronomiczne

Profesjonalna kuchnia

Czy wyposażenie profesjonalnej kuchni różni się od wyposażenia kuchni domowej? Zdecydowanie tak. I nie chodzi tu tylko o rodzaj sprzętu, bo przecież w domowych kuchniach również nie brak lodówki, piekarnika czy zmywarki, to jednak urządzenia, które wykorzystywane są w profesjonalnej kuchni różnią się nie tylko gabarytami, ale również materiałami, z których zostały wykonane.

Wiele firm zajmuje się produkcją elementów, które niezbędne są w każdym lokalu zajmującym się gastronomią. To samo z naczyniami - lepiej od razu szukać ich u producentów, którzy zajmują się zaopatrzeniem profesjonalnych kuchni.
Nie można również zapominać o tym, że w profesjonalnej kuchni powinny być używane tylko najlepsze składniki. Dobrze też, by były używane z głową i zgodnie ze swoim przeznaczeniem - to samo tyczy się również innych kuchennych przyrządów. Tylko wtedy można mieć pewność, że będą dobrze służyły przez długie lata.

Trudna sztuka wyboru - czy idealny regał gastronomiczny istnieje?

Jakie powinny być idealne regały gastronomiczne? Przede wszystkim powinny być wykonane ze stali nierdzewnej, tak jak i przeważająca część kuchennych mebli. Dlaczego właśnie stal nierdzewna? Uzasadnienie jest banalnie proste: stal nierdzewna jest odporna na korozję, co pozwoli nam przez dłuższy czas wykorzystywać regal bez konieczności wymienienia go na nowy. Poza tym, blaty wykonane ze stali nierdzewnej nie nagrzewają się nawet wtedy, gdy położy się na nie gorące naczynie - co z kolei stanowi kolejną zaletę, zwłaszcza w kuchni, gdzie cały czas trzeba "operować" gorącymi nieraz garnkami.

Nie ulega wątpliwości również to, że blaty powinny być niezwykle wytrzymałe - w końcu ich zadaniem jest uniesienie dość dużego ciężaru. Dodatkową zaletą jest ich prostota, dzięki czemu usuwanie zanieczyszczeń z ich powierzchni jest wyjątkowo proste. Jeżeli jednak wciąż będziesz miał wątpliwości dotyczące tego, jaki regał gastronomiczny wybrać - poproś o pomoc obsługę sklepu, z pewnością dostaniesz kilka cennych wskazówek.

Pomysły na wykorzystanie regałów gastronomicznych

Regały gastronomiczne sprawdzą się nie tylko jako miejsce do odkładania potraw, które można wydać. Jeżeli prowadzisz stołówkę lub bar, w którym klient obsługuje się sam, regał taki może służyć za miejsce, gdzie odkładane będą brudne naczynia, na szczęście całkiem sporo się ich na nim zmieści.

Dodatkową zaletą profesjonalnych regałów wykorzystywanych w gastronomii jest to, że nie są one umocowane na stałe, tylko przymocowane są do nich kółka, dzięki czemu w bardzo łatwy sposób można je przestawiać z miejsca na miejsce. Z łatwością więc przetransportujesz regał, który stał w kącie sali do kuchni lub na jej zaplecze, gdzie będzie można opróżnić go z brudnych naczyń.

Licencja: Creative Commons