Z pewnością każdy szanujący się właściciel restauracji, hotelu, czy innego lokalu gastronomicznego dba o jak najlepszą jakość serwowanych potraw, co oczywiście ma bezpośredni wpływ na zadowolenie klientów.

Data dodania: 2011-04-24

Wyświetleń: 2090

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Aby żywność była zawsze świeża należy ją w należyty sposób przechowywać. Do tego celu stosuje się różnego rodzaju urządzenia gastronomiczne, których główną funkcją jest utrzymanie odpowiedniej temperatury zapobiegającej psuciu się żywności.

Na rynku znaleźć można wiele urządzeń gastronomicznych i chłodniczych, a wybór odpowiedniego sprzętu może okazać się dość trudny. Decydując się na zakup bierzemy pod uwagę przede wszystkim cenę, która w przypadku tego typu urządzeń bywa jednak dość wysoka.

Przed zakupem należy dokładnie przemyśleć, jakie są nasze wymagania odnośnie sprzętu oraz czy w pełni odpowiadają naszym potrzebom. Kolejnym kryterium, którym powinniśmy się kierować jest sprawdzenie, czy wybrane przez nas urządzenia gastronomiczne spełniają normy bezpieczeństwa. Jest to niezwykle ważne z uwagi na ochronę pracowników, którzy będą w bezpośrednim kontakcie ze sprzętem.

Warto również sprawdzić, czy urządzenia są zbudowane w sposób umożliwiający ich łatwe i wygodne czyszczenie oraz konserwację.

Nie można również zapomnieć o innych cechach urządzenia, które wpływają na jego użytkowanie. Jest to oczywiście rodzaj materiału, z którego jest ono wykonane, co ma bezpośredni wpływ na jego trwałość. Ważne jest, aby przed zakupem sprawdzić, czy urządzenie posiada kilka trybów pracy, dzięki czemu będziemy mogli odpowiednio dopasować wydajność sprzętu do naszych potrzeb.

Urządzenia gastronomiczne z założenia mają służyć użytkownikom przez długie lata, w związku z czym pamiętajmy,aby zapytać sprzedawcę o warunki gwarancyjne oraz serwis w razie wystąpienia usterek.

 Jeśli jednak zdarzy się, iż po upływie okresu gwarancji nasze urządzenie gastronomiczne ulegnie awarii, należy natychmiast wezwać serwis, który szybko zdiagnozuje problem i usunie usterkę.

 Mając na uwadze powyższe wskazówki możemy teraz bez obaw zakupić nowe urządzenie gastronomiczne, które będzie w odpowiedni sposób dbało o jakość przechowywanej żywności.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena