Tuż przed zajściem w ciążę należy się do niej przygotować, poczynając właściwe zmiany, najważniejsza jest właściwa dieta w ciąży i zmiana trybu życia. Konieczne jest urozmaicanie jadłospisu i korzystanie z dużej ilości różnych produktów odżywczych. Dla prawidłowego rozwoju dziecka najważniejszymi produktami odżywczymi są: witaminy, kwas foliowy, jod, magnez i nienasycone kwasy tłuszczowe.
Planując ciążę, powinno się przede wszystkim zaopatrzyć organizm w kwas foliowy oraz witaminy z grupy B. Groźne są jego braki nie tylko w czasie ciąży, ale także przed zapłodnieniem. Lekarze zbadali, że niskie spożycie kwasu foliowego powoduje wyższe ryzyko urodzenia dziecka z wadą układu nerwowego i zwiększone problemy w czasie ciąży.
W związku z dużym zapotrzebowaniem na witaminy i składniki mineralne, przy powiększonym jedynie o 300 kcal zapotrzebowaniu na energię, może to spowodować u kobiety w ciąży braki potrzebnych składników odżywczych. Szczególnie groźny może być niedobór żelaza, jodu oraz witaminy E, C i beta-karotenu. Wówczas nasz doktor może zalecić – poza racjonalnym odżywaniem – dodatkowo suplementy diety.
Należy wspomnieć, że podczas ciąży niezdrowe są nie tylko braki różnych składników, jak też zbyt duża ilość, szczególnie witaminy A i D. Tworzą się one z reguły z powodu nadmiernej suplementacji (kilka o identycznym składzie preparatów na raz). Suplementy diety najlepiej kupować dobrej jakości o dużej dawce składników które są nam potrzebne.
Ważnym problemem przed i podczas ciąży jest także odchudzanie się. Dieta w ciąży i na kilka miesięcy przed może spowodować że dziecko będzie miało małą masę urodzeniową. Dietę odchudzającą należy więc odłożyć na później, przyda się jednakże przed ciążą oczyszczanie organizmu z toksyn.
Podczas ciąży przybieranie na wadze jest jak najbardziej prawidłowym zjawiskiem. Jednak wzrost masy ciała w trakcie całej ciąży nie może przekroczyć zalecanych norm. Podczas ciąży ciało kobiety potrzebuje większej ilości energii i składników odżywczych. Bardzo powiększa się zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne, często aż o 50-100%. Jednakże kaloryczność codziennej porcji pokarmowej musi być zwiększona tylko o 300 kcal.
Dieta w ciąży. Podstawowe zasady: Posiłki powinno się urozmaicać. Nie ma bowiem takiego produktu, który zawierałby wszystkie niezbędne właściwości odżywcze (a jest ich około 60! Im bogatsza różnorodność posiłków, tym bardziej zauważalne korzyści dla zdrowia. Pieczywo białe powinno się zastąpić pieczywem ciemnym. Chleb żytni posiada ok. 3-5 razy większa ilość składników mineralnych niż pieczywo białe, jest również bogatszy w witaminy i błonnik.
Należy pamiętać o podwojeniu ilości żelaza w diecie. Kobieta w ciąży powinna więc dwa razy dziennie spożywać drób lub wędlinę przede wszystkim chude gatunki). Aby poprawić przyswajanie żelaza, należy spożywać z każdym posiłkiem warzywa i owoce bogate w witaminy C i E. Nie można także zapominać o rybach, są one doskonałym źródłem dobrze przyswajalnego białka.
Zaleca się dolewanie do sałatek olejów roślinnych chociaż łyżkę stołową dziennie. Oleje te zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, potrzebne do prawidłowego przebiegu ciąży. Konieczne jest zwiększenie konsumpcji mleka i produktów mlecznych. Są one bardzo ważne dla kobiety i dziecka, z racji tego, że posiadają w składzie wapń, witaminy B2, B12 i pełnowartościowe białko.
Nie wolno pić alkoholu, trzeba również ograniczyć picie mocnej kawy. Spożywanie alkoholu podczas ciąży potęguje ryzyko małej masy urodzeniowej dziecka lub jego utraty. To samo niebezpieczeństwo stwarza kawa. Co więcej, oczyszczanie organizmu z toksyn jest podstawową rzeczą, jaką należy zrobić przed zajściem w ciąże.