Dieta jest to świadczenie z tytułu podróży służbowej przeznaczona na pokrycie wydatków związanych z wyżywieniem. Jej wysokość zależy od długości trwania podróży. Zarówno w przypadku krajowych jak i zagranicznych wyjazdów, pełna dieta przysługuje za każdą zakończoną dobę (doba jest tu liczona od godziny wyjazdu). Jeśli doba jest niepełna, dieta wynosi:
do 8 godzin – 1/3 diety
od 8 do 12 godzin – ½ diety
ponad 12 godzin – cała dieta
W przypadku, kiedy pracodawca zapewnił pracownikowi pełne wyżywienie, dieta zostaje zmniejszona, bądź w ogóle nie przyznana.
Podróż służbowa za granicę zawsze zawiera w sobie część krajowej podróży, chociażby z tego względy, że trzeba dojechać do granicy, a potem jeszcze wrócić. Dojazdy do granicy w drodze za granicę i od granicy kraju są krajowymi podróżami.
Zagraniczna podróż służbowa zaczyna się od chwili przekroczenia granicy polskiej i kończy w momencie przekraczania granicy w drodze powrotnej.
To teraz nasuwa się pytanie: czy krajową i zagranicą podróż służbową należy łączyć czy rozliczać osobno? Główny Inspektorat Pracy wydał takie rozporządzenie na ten temat: "(…) w przypadku pracownika wyjeżdżającego w zagraniczną podróż służbową, w czasie której w jednej dobie dojeżdża on do granicy państwa, a w innej dobie po zakończeniu podróży zagranicznej wraca z granicy państwa do miejsca ustalonego przez pracodawcę jako miejsce zakończenia delegacji, odbywa on dwie podróże krajowe i jedną podróż zagraniczną (...)" (szerzej stanowisko to przytaczaliśmy w Biuletynie Informacyjnym nr 30 z 2009 r. i w Gazecie Podatkowej nr 102 z 2009 r.).
Interpretując to rozporządzenie, krajowa podróż służbowa odbywana w celach odbycia zagranicznej podróży, będzie łączona z zagraniczną podróżą, jeśli wyjazd i powrót pracownika nastąpiły w tej samej dobie.