Nadchodzi wiosna i pokazujemy szczupłą sylwetkę, Nadchodzi czas, aby zmienić styl myślenia, jedzenia i sposobu życia, większość kobiet myśli o schudnięciu i uniknięciu efektu jo-jo. Nie każdy wierzy i potrafi poddać się diecie. A prasa szczególnie „faszeruje” nas na wiosnę przepisami dań pozwalającymi nam schudnąć.

Data dodania: 2011-05-12

Wyświetleń: 1708

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Problem jednak dla większości ludzi polega na tym aby schudnąć na zawsze, a chociażby na dłuższy czas. Dla wielu z nas dieta oznacza bycie zdrowym. To nie tylko kwestia idealnej sylwetki, ale zadbania o to aby nie było niedoboru witamin oraz minerałów.

 

 

Prasa, media, szczególnie branża mody lansuje szczupłą sylwetkę. Epidemia otyłości nie byłaby takim problemem gdyby współczesne kobiety nie były uzależnione od coraz to nowszych diet. Wśród najbliższych znajomych, kobiet szczególnie, zauważa się że co któraś jest już na jakiejś diecie. Menu wyklucza nawet wspólne spotkania na lunch czy też kolację. A jednocześnie wspólnie nie jedząc, rozmawiajmy najwięcej o jedzeniu. Żadnej przeszkody w diecie tu nie ma.

 

 

Presja przepisów dietetycznych, propozycji odchudzania się, powoduje że każdy chce to zrobić, nawet ten kto tego nie potrzebuje. Frustracja dotycząca prowadzenia diety doprowadza do katowania swego własnego organizmu i wielu wyrzeczeń, wprost głodzenia się. Wykupujemy w księgarniach wszystkie poradniki o jedzeniu, przyjmując rady autorów na chwilę, szybko dość o nich zapominając. A i wszyscy poradzający nie podają nic odkrywczego, a stare, dobre podstawy zdrowego żywienia. Wystarczy je wyłącznie wcielić w życie.

 

 

A kreatywność w kuchni powinna wprawić nas w lepsze samopoczucie. Chcąc się odchudzać wystarczy wzbogacić dietę o warzywa, zdrowe przecież owoce, surówki, kaszę gryczaną. Zdrowe jak najbardziej są potrawy przede wszystkim przygotowywane na parze. I choć nie łatwo, należy jeść mniej, a częściej; to stara ale dobra zasada!

 

Unikajmy cukrów, sztucznych produktów z konserwantami, różnorodność przede wszystkim a możemy dzięki temu nauczyć się nowych smaków, jednocześnie nie rezygnując z przyjemności jedzenia.

 

Licencja: Creative Commons
0 Ocena