0
głosów
- +

Nadeszła wiosna!

Autor:

Aktualizacja: 12.05.2011


Kategoria: Sztuka Kulinarna / Przepisy


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 1309 razy czytane
  • 3 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
 

Nadchodzi wiosna i pokazujemy szczupłą sylwetkę, Nadchodzi czas, aby zmienić styl myślenia, jedzenia i sposobu życia, większość kobiet myśli o schudnięciu i uniknięciu efektu jo-jo. Nie każdy wierzy i potrafi poddać się diecie. A prasa szczególnie „faszeruje” nas na wiosnę przepisami dań pozwalającymi nam schudnąć.


Problem jednak dla większości ludzi polega na tym aby schudnąć na zawsze, a chociażby na dłuższy czas. Dla wielu z nas dieta oznacza bycie zdrowym. To nie tylko kwestia idealnej sylwetki, ale zadbania o to aby nie było niedoboru witamin oraz minerałów.

 

 

Prasa, media, szczególnie branża mody lansuje szczupłą sylwetkę. Epidemia otyłości nie byłaby takim problemem gdyby współczesne kobiety nie były uzależnione od coraz to nowszych diet. Wśród najbliższych znajomych, kobiet szczególnie, zauważa się że co któraś jest już na jakiejś diecie. Menu wyklucza nawet wspólne spotkania na lunch czy też kolację. A jednocześnie wspólnie nie jedząc, rozmawiajmy najwięcej o jedzeniu. Żadnej przeszkody w diecie tu nie ma.

 

 

Presja przepisów dietetycznych, propozycji odchudzania się, powoduje że każdy chce to zrobić, nawet ten kto tego nie potrzebuje. Frustracja dotycząca prowadzenia diety doprowadza do katowania swego własnego organizmu i wielu wyrzeczeń, wprost głodzenia się. Wykupujemy w księgarniach wszystkie poradniki o jedzeniu, przyjmując rady autorów na chwilę, szybko dość o nich zapominając. A i wszyscy poradzający nie podają nic odkrywczego, a stare, dobre podstawy zdrowego żywienia. Wystarczy je wyłącznie wcielić w życie.

 

 

A kreatywność w kuchni powinna wprawić nas w lepsze samopoczucie. Chcąc się odchudzać wystarczy wzbogacić dietę o warzywa, zdrowe przecież owoce, surówki, kaszę gryczaną. Zdrowe jak najbardziej są potrawy przede wszystkim przygotowywane na parze. I choć nie łatwo, należy jeść mniej, a częściej; to stara ale dobra zasada!

 

Unikajmy cukrów, sztucznych produktów z konserwantami, różnorodność przede wszystkim a możemy dzięki temu nauczyć się nowych smaków, jednocześnie nie rezygnując z przyjemności jedzenia.

 

Lista Tagów: wiosna, dieta, media, kuchnia, jedzenie

Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.
Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij