0
głosów
- +

Mazurek królewski

Autor:

Aktualizacja: 03.05.2011


Kategoria: Sztuka Kulinarna / Przepisy


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 1106 razy czytane
  • 5 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
 

    Każdy cukiernik na pewno w swoim zawodzie jest mistrzem dobrego smaku, ale dla siebie. Kupujący w cukierni czy też w super marketach jest po prostu klientem. Naprawdę dobre jest to, co sami sobie ukręcimi, więc zapraszam Cię drogi czytelniku do moich artykułów, a na pewno poczujesz smak tego co dobre. 


Kuchnia polska to przecież również rolady, pierniki, czy też babki. Do ulubionych potraw Polaków należą również: naleśniki podawane z dżemem, owocami lub twarogem, pierogi w rozmaitych wariantach ( na słodko lub pikantne ) 

             SKŁADNIKI

   Ciasto - 35 dag masła

                   15 dag cukru

                      6 jajek 

                   35 dag mąki, szczypta soli, konfitury do przybrania (wiśnie, truskawki),

                   15 dag migdałów, skórka z połowy pomarańcza 

   Lukier - 10 dag cukru pudru 

                      1 łyżka soku cytrynowego

    WYKONANIE

Utrzeć masło z cukrem, dodać4 ugotowane i przetarte przez sito żółtka oraz jedno żółtko surowe, cały czas ucierając, dodać skurkę pomarańczową oraz obrane ze skórki po uprzednim sparzeniu, drobno posiekane migdały.

 Do gładkiej masy dodać przesianą mąkie i sól, dobrze wyrobyć ciasto. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. 

 Zimne ciasto wyjąć na stolnicę posypaną mąką. 2/3 ciasta rozwałkować na kwadratowy placek o grubości 1 cm i ułożyć  na wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą blasze.                                                                         

Z pozostałego ciasta uformować wałeczki grubości ołówka, ułożyć z nich ukośną kratę ( w krztałcie rąbów).Całe ciasto posmarować żółtkiem. Piec w średnio nagrzanym piekarniku około pół godziny na jasno złoty kolor. Po ostygnięciu włożyć do kratek dobrze osączone konfitury.

Całość polać lukrem lub ewentualnie udekorować według gustu.

                 Smacznego :):):)

            


  

http://polskiejadlo.blogspot.com


Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.
Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij