W każdej dziedzinie życia obowiązują pewne zasady dobrego zachowania. Pewne ponadczasowe normy, które zostały ustalone wiele lat temu obowiązują do dzisiaj a ludzie chcący być postrzeganymi jako osoby obyte i eleganckie powinny je nie tylko znać, ale również stosować.

Data dodania: 2011-03-08

Wyświetleń: 2667

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Zasady te nazywane są savoir vivre. Ponieważ człowiek przeważnie obcuje w życiu z innymi osobami, zasady te mają na celu ułatwienie współżycia z innymi. Dobre maniery i poprawne zachowanie stanowią trzon tej niezwykłej sztuki. Obejmuje ona właściwie wszystkie dziedziny życia, w których obcujemy z innymi osobami.

Dzisiaj jednak pragnę opowiedzieć Państwu trochę o zasadach zachowania przy stole. Jak wiemy jemy nie tylko ustami lecz także oczami, stół więc i jego otoczenie powinno być czyste i schludne. Dbajmy o to aby nasz stół świecił przykładem codziennie a nie tylko wtedy kiedy wydajemy przyjęcie czy od święta. Nie oznacza to, że na co dzień powinniśmy kłaść odświętny obrus czy wyciągać świąteczną zastawę, warto jednak zadbać o czystość ceraty i zręczne rozmieszczenie półmisków i salaterek.

 

Nie chodzi tutaj absolutnie o przesadną dekorację stołu, gdyż jest to nawet nie wskazane. Pamiętać należy, ze nawet ładnie ułożony na stole chleb potrafi być doskonałą ozdobą. Savoir vivre przy stole nie należy do najłatwiejszych, nie mniej jednak warto jest pracować nad opanowaniem tej sztuki, przynajmniej w stopniu średnim. Odpowiednio ułożone talerze czy sztućce do tego niewielki wazonik z kwiatami potrafią doskonale wpłynąć na apetyt gości czy domowników.

Talerze głębokie przeważnie stawia się przed gośćmi ustawione na talerzach płaskich. Możemy je także ułożyć na stosie obok Pani domu. Koło stosu talerzy umieszczamy wtedy wazówkę. Nóż ułóżmy blisko talerza po jego prawej stronie, natomiast widelec po lewej (zębami do góry). Łyżka powinna zostać ułożona wgłębieniem do góry obok noża lub równolegle z brzegiem stołu. Małe łyżeczki należy układać przed talerzem, lecz bliżej jego krawędzi niż łyżka. Jeżeli mamy do czynienia z większa ilością sztućców, zapamiętajmy prostą zasadę: najbardziej na zewnątrz leżą te sztućce, których będziemy używać jako pierwszych a najbliżej talerza leżą sztućce używane jako ostatnie. Jeżeli podajemy więcej niż jedno szkło (do różnych napojów), pamiętajmy o tym by ułożyć je według kolejności spożywania napojów.

Serwetka gładko złożona lub elegancko stylizowana powinna zostać umieszczona na talerzu po jego lewej stronie. Małe serwetki papierowe można kłaść pojedynczo obok nakrycia lub większa ilość zwiniętą w rożek podać w specjalnym naczyniu.

 

Warto jest zapoznać się ze szczegółami nakrywania do stołu, gdyż w artykuł ten jest artykułem poglądowym. Na temat zachowania przy stole pisane są całe książki.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena