Proces liofilizacji
Zapewne każdy spotkał się choć raz z liofilizowaną żywnością. W procesie liofilizacji z żywności usuwana jest woda. W efekcie otrzymujemy żywność lżejszą i o przedłużonym okresie przydatności do spożycia. Najkrócej mówiąc – żywność w proszku. Jest to stały element ekwipunku żeglarzy, himalaistów, turystów górskich, miłośników rajdów, oraz wszystkich tych, którzy uwielbiają bezdroża. Do przygotowania pełnowartościowego posiłku potrzebna jest wówczas tylko woda.
Liofilizację stosuje się nie tylko w procesie przygotowywania żywności. Jest ona nieoceniona wszędzie tam, gdzie zachodzi ryzyko zniszczenia przedmiotu w procesie tradycyjnego osuszania. Z liofilizatorów korzystają między innymi archeolodzy, konserwatorzy zabytków, a także bibliotekarze. Chociaż może się to wydawać nieco dziwne, proces liofilizacji jest niezbędny w przypadku konieczności osuszenia cennych i rzadkich ksiąg. Co prawda papier można łatwo wysuszyć tradycyjną metodą, ale przy okazji mocno zmieni się jego struktura. Proces liofilizacji pozwala na zniwelowanie ryzyka zniszczenia papierowych woluminów.
Liofilizatory
Proces liofilizacji nie byłby możliwy bez odpowiednich urządzeń – liofilizatorów. Zasada działania tego urządzenia opiera się na technice osuszania rozmrażanych produktów – usuwania z nich wody, bez konieczności podgrzewania. Integralną częścią liofilizatora jest pompa próżniowa, której zadaniem jest odprowadzanie oparów substancji użytej jako wymrażacz.
Liofilizator jest urządzeniem specjalistycznym, dostępnym w firmach dostarczających sprzęt do laboratoriów. Na stronie firmy Danlab możemy zapoznać się z czterema typami liofilizatorów:
- Liofilizator LyoBeta Mini – stosunkowo nieduże urządzenie, znajdzie zastosowanie w małych laboratoriach o mocno ograniczonej powierzchni. Mimo niewielkich gabarytów może pochwalić się funkcjami znanymi z większych i bardziej zaawansowanych urządzeń. Mamy tu między innymi funkcję automatycznego rozmrażania, możliwość monitorowania i kontroli próżni, dwie półki, panel dotykowy z intuicyjnym interfejsem.
- Liofilizator LyoBeta – większy i wydajniejszy od swojej młodszej siostry. Stosowany jest przede wszystkim w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym oraz w biotechnologii. Urządzenie wysokowydajne, idealne do laboratoriów badawczych. Oferuje możliwość kontroli temperatury, czasu pracy i ciśnienia. Jest niezastąpiony przy pracy z materiałami sypkimi. Jako sprzęt o zastosowaniu przemysłowym, został wykonany ze stali nierdzewnej, jest łatwy w czyszczeniu. Intuicyjny panel dotykowy pozwala na łatwą obsługę. Urządzenie ma możliwość zapisywania i eksportu danych.
- Liofilizator LyoAlfa – urządzenie z dużą komorą suszenia, stworzone z myślą o laboratoriach badawczych. Duża pojemność kondensatora znacznie przyspiesza czas zarówno suszenia, jak i zamrażania. Sprzyja temu dwustopniowa pompa próżniowa. Mamy tu między innymi, możliwość automatycznej kontroli ciśnienia, automatycznej kontroli próżni, możliwość bocznego podłączenia do próżni i drenu, funkcję automatycznego rozmrażania oraz, podobnie jak w pozostałych przypadkach, panel dotykowy z prostym w obsłudze interfejsem.
- Liofilizator LyoQuest – urządzenie stworzone z myślą o pracy naukowej. Poszczególne modele różnią się między sobą temperaturą mrożenia oraz zautomatyzowaniem pracy. Pojemna komora kondensatora daje możliwość jednoczesnej pracy z dużymi partiami materiału. Znajdziemy tu funkcje podobne do tych znanych z poprzednich modeli.
Pełna specyfikacja wymienionych produktów dostępna jest na stronie www.danlab.pl