Produkty zbożowe
Węglowodany stanowią podstawowy materiał energetyczny dla organizmu. Ich zbyt mała podaż może skutkować zaburzeniami koncentracji, wahaniami nastroju, zmęczeniem oraz zaparciami. Węglowodany złożone powinny pochodzić przede wszystkim z produktów z pełnego ziarna, czyli płatków owsianych, jęczmiennych, kaszy jaglanej i gryczanej, makaronów, brązowego ryżu, ciemnego pieczywa oraz z warzyw. W przeciwieństwie do węglowodanów prostych, pochodzących między innymi z jasnego pieczywa, słodyczy czy soków, ich energia uwalniana jest powoli, dając energię na kilka godzin.
Niezbędne białko
Białko roślinne i zwierzęce jest niezbędne do prawidłowego rozwoju psychicznego i fizycznego małego dziecka. Warto podawać maluchowi chude mięso w postaci gotowanej lub pieczonej, jajka, ser, wysokiej jakości wędliny, rośliny strączkowe, mleko, przetwory mleczne oraz ryby morskie, bogate w kwasy tłuszczowe, jod, cynk, żelazo i selen. Jeżeli maluch wykazuje niechęć do mięsa, można przygotować mu dania półmięsne, na przykład warzywa faszerowane mięsem lub naleśniki z mięsem i warzywami.
Zdrowe tłuszcze
Dieta dziecka powinna być bogata w tłuszcze, które pełnią funkcje energetyczne oraz regulacyjne. Stanowią nośnik witamin D, A, E i K – ich przyswajalność jest ściśle związana z obecnością tłuszczów, jakie spożywamy. Jak w przypadku białka możemy podzielić je na te pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Jednak te ostatnie zawierają głównie niekorzystne dla zdrowia w nadmiarze nasycone kwasy tłuszczowe. Ich źródłem są przede wszystkim masło, smalec i tłuste mięso. Warto postawić na tłuszcze roślinne w jadłospisie dziecka, czyli oliwę z oliwek, oleje roślinne, nasiona, orzechy i ryby morskie.
Owoce i warzywa
Warzywa powinna stanowić stały punkt w codziennym jadłospisie dziecka. Najlepiej podawać 3 porcje warzyw i 2 porcje owoców dziennie. Są nieocenioną skarbnicą witamin, składników mineralnych i błonnika. Mogą występować zarówno pod postacią surową, jak i pieczoną lub gotowaną. Zdarza się, że maluchy nie chcą jeść warzyw, dlatego warto je podawać w rozmaitej formie. Dobrym rozwiązaniem będzie przemycanie warzyw na przykład w tortilli z kurczakiem lub pod postacią ludzików na kanapkach. W końcu dzieci jedzą również oczami.