0
głosów
- +

Jak zaplanować eleganckie przyjęcie w domu?

Autor:

Aktualizacja: 20.12.2017


Kategoria: Sztuka Kulinarna / Przepisy


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 173 razy czytane
  • 2 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
Jak zaplanować eleganckie przyjęcie w domu?

Planowanie domowego przyjęcia to nie taka łatwa sprawa jak może się to z pozoru wydawać. Zaplanować trzeba przecież tak wiele szczegółów. 


Dopasować menu tak, aby pasowało wszystkim gościom, udekorować stół i postanowić kto zajmie które miejsce przy stole.

Jak zaplanować menu?

Menu z pewnością jest jednym z ważniejszych elementów udanego przyjęcia zorganizowanego w domu. Przede wszystkim powinno być to menu lekkie, które przypadnie do gustu przynajmniej większości gości. Warto pomyśleć o przystawkach, które będą idealnym początkiem przyjęcia. Jeśli ma to być przyjęcie eleganckie, lepiej zrezygnować z podawania zup, które z łatwością można rozlać i zabrudzić nimi ubranie.
W menu powinny znaleźć się zarówno posiłki na ciepło, jak i na zimno, a na główne danie podane powinny być przynajmniej dwa rodzaje mięs. 
Nie wolno zapomnieć także o deserze. Doskonałym wyborem będzie tort bezowy oraz małe babeczki, które goście będą mogli brać sobie z patery. Takie rozwiązanie podsunie ci każdy dobry blog kulinarny.

Jak udekorować stół?

Ważne, aby na stole pojawiły się jedynie dwa pasujące do siebie, kolory główne. Może być to na przykład srebrny i granat, które są bardzo eleganckimi kolorami. Do przyozdobienia stołu przydadzą się także eleganckie serwety i świeczniki. 

W jaki sposób podawać dania?

Dobrze by było, gdyby przystawki znajdowały się na stole już w momencie, gdy pojawią się goście. Gdy zobaczymy, że goście przestali po nie sięgać, na stole powinno znaleźć się główne danie, które zostanie tam pozostawione najdłużej. Po upływie około godziny powinna przyjść pora na deser i zaproponowanie gościom ciepłych napojów.

Jak usadzić gości przy stole?

To pewnie najtrudniejsze zadanie. Warto pamiętać o tym, aby w miarę możliwości, goście siedzieli naprzemiennie, to znaczy mężczyzna obok kobiety. Warto jednak zwrócić uwagę na to, aby nie sadzać obok siebie skłóconych osób i, aby sąsiedzi przy stole byli mniej więcej w tym samym wieku.


Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


System komentarzy dostarcza Disqus

Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij