Mini pizza, czyli własnoręczny catering na przyjęcie w gronie znajomych
Pierwszą propozycją na pyszny, własnoręcznie wykonany catering na imprezę w gronie znajomych jest mini pizza. Dania to jest idealną przekąską zarówno na imprezę okolicznościową, przyjęcie z okazji sylwestra, czy wspólne oglądanie zmagań polskich sportowców podczas Igrzys Olimpijski w Eio de janeiro.
Składniki na mini pizzę
Do przygotowania cateringu w postaci mini pizzy potrzebować będziemy następujących składników, które użyjemy do przygotowania ciasta: 3/4 szklanki ciepłego mleka, 20g drożdzy, 1,5 łyżeczki cukru, 3 szklanki mąki pszennej, 1 jajko, 2 łyżki masła oraz 1 łyżeczkę soli.
Przygotowanie ciasta
Realizację mini pizzy rozpoczynamy od rozpuszczenia drodży w ciepłym mleku z cukrem. W między czasie w dużej misce przesiewamy mąkę pszenną, do której dodajemy kolejno sól, lekko rozpuszczone, miękkie masło, jedno jajko oraz wcześniej rozposzczone w mleku drożdze.
Tak przygotowane ciasto wyrabiamy wałkiem, aż do uzyskania jednolitej, zwartej masy, którą następnie smarujemy olejem formując kształt kuli. Następnie pozostawiamy ciasto na około godzinę, aby miało czas wyrosnąć. Jeśli przygotowujemy catering na zaplanowaną imprezę, warto takie ciasto wykonać odpowiednio wcześniej, aby w dzień spotkania ze znajomymi przygotowanie mini pizzy ograniczyło się wyłązcnie do dodania farszu oraz upieczenia tego pysznego jedzenia.
Przed dodaniem farszu musimy jeszcze odpowiednio przygotować ciasto rozwałkowując je do grubości około 0,5 centrymetra oraz wycinając z niego kręgi o średnicy około 10-15 centrymetrów, które będą staowić podkład pod naszą mini pizzę.
Farsz na mini pizzę
Do wykonanai farszu na mini pizzę możemy wykorzystąć tak naprawdę dowolne składniki, które często spotkać możemy również na standardowych pizzach. Podstawą będzie oczywiście żółty ser, pomiodor, dodatkowo mogą być to pieczarki, papryka, kukurydzy, kawałki szynki lub poprostu usmażona pierść z kurczaka. Wszystkie te składniki w dowolnej kombinacji możemy dodatkowo wzbogacić ciekawą kompozycją ziół, w postaci oregano, ziłó prowansalskich, czy pikatnej papryki w proszku.
Tak przygotowany farsz układamy na mini pizzy, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni Celsjusza na 15 minut.
W ten prosty i nie czasochłonny sposób możemy własnoręcznie przygotwać pyszny catering na spotkanie ze znajomymi.
Parówki w cieście francuskim
Kolejnym ciekawym, a zarazem prostym sposobem na domowy catering są parówki w cieście francuski.
Składniki na parówki w cieście francuskim
Danie to jest jeszcze prostsze niż zaprezentowane wcześniej mini pizze, a do jego przygotowania potrzebować będziemy dobrej jakości cienkich parówek, ciasta franckusiego oraz sera żółtego w plastrach, a także dowolnej kompozycji ziół.
Przygotowania domowego cateringu w postaci parówek w cieście francuskim
Jedzenie w postaci parówek w cieście francuskim przygotowujemy w banalnie prosty sposób. Całość realizacji tego dania ogranicza się do pokrojenia ciasta francuskiego w odpowiedniej szerokości paski, na których układamy ser w plastrach oraz parówkę, a całość przyprawiamy kompozycją ziół i zawijamy. Tak przygotowane parówki w cieście francuski wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopnii i pieczemy przez około 10-15 minut aż do zarumienienia się ciasta francuskiego oraz stopienia się sera.
Jak widać domowy catering przy odpowiedniej wprawie możemy przygotować w kilkadziesiąt, a nawet kilkanaście minut, czy na pewno miło zaskoczymy zaproszonych gości, którzy zasmakują w naszych przekąskach w postaci mini pizzy oraz parówek w cieście francuskim.