Coraz więcej osób świadomie rezygnuje z gotowych wyrobów cukierniczych na rzecz tych zrobionych własnoręcznie. A czasem po prostu ma się ochotę na coś słodkiego, ale brakuje ochoty na wyprawę do sklepu lub cukierni.
Ciasteczka same w sobie nie są jakimś super zdrowym wyrobem, ale można zrobić wszystko, by były w miarę nieszkodliwe, a zawierały wartościowe dla organizmu składniki odżywcze. Stąd biorą się różne zamienniki – np. cukier zastępuje się miodem, a w wersji bardziej fit – syropem z agawy lub klonu, ksylitolem, erytrytolem czy stewią.
Typowym przykładem jest stosowanie mąki owsianej w miejsce pszennej. Certyfikowana mąka owsiana pozbawiona jest glutenu, a to ważne w przypadku nietolerancji lub celiakii. Mąkę taką można zrobić samemu w domu – wystarczy zmielić lub zblendować płatki owsiane, najlepiej zwykłe lub górskie, które są mniej przetworzone od błyskawicznych. Brak glutenu powoduje, że wypieki kiepsko rosną, dlatego tylko część mąki pszennej można zastąpić owsianą, a i tak będzie zdrowo.
Produkcja ciastek w domu wcale nie musi być pracochłonna i czasochłonna. Ideą tych wypieków jest zmieszanie składników, uformowanie ciastek i ich upieczenie. Ponadto każdy może zastosować swój ulubiony dodatek i stworzyć ciasteczka takie, na jakie ma ochotę.
Poniżej przepis na zdrowe ciasteczka owsiane bez białego cukru, w wersji z kokosem i czekoladą:
Składniki
Suche:
- 1 szklanka mąki owsianej
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki płatków owsianych
- 0,5 szklanki wiórków kokosowych
- szczypta soli
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Mokre:
- niecałe 0,5 szklanki oleju
- 0,5 szklanki płynnego miodu (scukrzony trzeba rozpuścić na kuchence lub w mikrofali), jeśli ktoś woli bardziej słodkie ciastka, może zwiększyć ilość miodu do 0,75 szklanki
- 1 jajko (M albo L)
- 1/3 szklanki mleka
Dodatkowo: 50 g posiekanej czekolady albo czekoladowych groszków, w zależności od upodobań można wybrać mleczną lub gorzką.
Wykonanie:
Do jednej miski przesiać obie mąki i dodać resztę sypkich składników, wymieszać. W drugiej misce roztrzepać rózgą wszystkie mokre składniki i dodać je do suchych, dokładnie wymieszać. W rękach formować kulki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie je rozpłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut (do zezłocenia) w piekarniku nagrzanym uprzednio do 180 stopni.