Zdrowe śniadanie, czyli jakie? Różnorodne! Każdego dnia powinniśmy rozpoczynać dzień od czegoś innego, a posiłki powinny być naszpikowane wartościowymi produktami.

Data dodania: 2015-06-03

Wyświetleń: 1586

Przedrukowań: 1

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Wszystkie poradniki żywieniowe i portale dietetyczne przekonują nas, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Generalnie wszyscy wiemy, że śniadanie powinno być zdrowe i dostarczyć nam energii na cały dzień, ale w praktyce często bywa inaczej. Zwłaszcza, jeśli nasze zdrowe śniadanie, staje w konfrontacji z porannym pośpiechem i koniecznością natychmiastowego wyjścia. Okazuje się jednak, że przygotowanie zdrowego posiłku wcale nie musi zajmować bardzo dużo czasu.

 

Energia na cały dzień

 

Śniadanie musi być bogate w produkty odżywcze, ponieważ ten posiłek powinien dostarczyć nam około 30 % dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Ta energia ma być uwalniana do organizmu stopniowo, dlatego na pierwszy ogień w ciągu dnia najlepiej nadają się węglowodany złożone. Należy także uwzględnić produkty białkowe, bogate w wapń.

Dietetycy zalecają, żeby nasze śniadania były zróżnicowane – nie można codzienne jeść takiego samego posiłku, za każdym razem trzeba go urozmaicać o inne składniki. Dlatego nie musimy wcale rezygnować z ulubionej porannej jajecznicy czy omletu, a raczej przeplatać ją z lekkimi kanapkami, musli z jogurtem czy owsianką. Dobrze jest także wypracować sobie stałą porę, o której spożywa się pierwszy posiłek. Organizm lubi regularne dostawy energii. Najlepszym rozwiązaniem jest zjedzenie śniadania maksymalnie do godziny 10.30. Wypracowanie u siebie takiego regularnego nawyku, powtarzanego każdego dnia o tej samej porze, ma duże znaczenie w dbaniu o szczupłą sylwetkę, ponieważ unikamy dzięki temu nagłych spadków poziomu glukozy we krwi.

 

Poranna różnorodność

 

Większość z nas na poranny posiłek wybiera kromkę chleba z ulubionymi dodatkami. Jest to naturalnie dobry zwyczaj, ale jedzenie takiego samego zestawu codziennie już nie. Dlatego starajmy się różnicować rodzaj spożywanego pieczywa (raz pszenne, raz żytnie), a szynkę zastąpmy czasem np. plastrem wędzonego łososia. Zamiast sera żółtego, posmarujmy kanapkę twarożkiem z rzodkiewką i szczypiorkiem. W śniadaniowym menu nie może zabraknąć musli. Warto wybrać takie, które ma mało cukru, a najlepiej jest zrobić domowe samodzielnie. Ze słodkich płatków śniadaniowych najlepiej w ogóle zrezygnować. O poranku świetnie sprawdzi się również kasza jaglana – jest lekkostrawna, ma dużo białka oraz witamin. Przygotowana z owocami i posłodzona miodem będzie smakować wspaniale.

Różnorodność należy także zaprowadzić wśród porannych napojów. Filiżankę ulubionej herbaty lub słabą kawę warto przeplatać sokiem owocowym. Najlepiej takim ze świeżo wyciśniętych owoców. Obecnie mamy ogromne pole do popisu w tym względzie, ponieważ jesteśmy w pełni sezonu i mamy pod dostatkiem pysznych owoców. Zamiast soków możemy z nich zrobić także pożywne koktajle, które wypijamy na pierwsze, lekkie śniadanie.

Jak widać przygotowanie zdrowego śniadania nie jest wcale bardzo kłopotliwym zadaniem. Wystarczy pamiętać o kilku podstawowych zasadach i stawiać na zdrowe i bogate w wartości odżywcze produkty. Taki początek dnia sprawi, ze łatwiej przebrniemy przez każdy kolejny dzień.

 

Licencja: Creative Commons
0 Ocena