Szybkowar to sposób na przygotowanie wykwintnych i zdrowych dań w bardzo krótkim czasie. Przyrządzenie potraw w tradycyjny sposób zajmuje kilka razy dłużej. Żeby zaskoczyć wszystkich niezapomnianymi doznaniami smakowymi, które uczynią spotkanie wyjątkowym wystarczy użyć szybkowaru.

Data dodania: 2015-04-06

Wyświetleń: 1109

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Szybkowar – jak działa?

 

Szybkowar, w odróżnieniu od tradycyjnych urządzeń kuchennych, skraca czas gotowania przy jednoczesnym zachowaniu walorów odżywczych. W trakcie przygotowywania potraw wzrasta ciśnienie i temperatura w naczyniu. Zastosowanie szczelnej pokrywy pozwala osiągnąć ciśnienie do 2 atmosfer. To umożliwia ugotowanie warzyw w nieco więcej niż 5 minut, a mięsa w niecałe pół godziny. Para wodna, która wytwarza się w środku pojemnika pozwala zachować smak i kolor potraw.

 

Pyszne posiłki w parę minut

 

Szybkowar to idealne rozwiązanie dla zabieganych. Przy jego użyciu możemy przygotować posiłki w kilkanaście minut. Dzięki temu nie musimy zapychać się niezdrowymi posiłkami, jak hamburger czy frytki. W kilka chwil możemy wyczarować zdrowe i niskokaloryczne, a przede wszystkim smaczne potrawy. Nie zaskoczą nas wizyty niezapowiedzianych gości. Wystarczy wyciągnąć z lodówki warzywa i mięso, żeby w niecały kwadrans stworzyć pyszną potrawkę.

 

Szybkowar, czyli bieg po zdrowie

 

Nie od dziś wiadomo, że zbilansowana dieta pozwala na zachowanie dobrej formy i przeciwdziała groźnym chorobom cywilizacyjnym. Podczas gotowania w tradycyjny sposób z produktów wytrąca się większość cennych wartości odżywczych a posiłki zmieniają swój kolor. Przy użyciu szybkowaru zapewniamy sobie, rodzinie i znajomym pyszny posiłek. Do gotowania nie trzeba używać tłuszczów.

 

Gotowanie nigdy nie było tak proste

 

Żeby przygotować posiłek, nie trzeba być wyśmienitym kucharzem. Przy odrobinie dobrej woli każdy będzie w stanie wyczarować wykwinty obiad. Wystarczy przygotować składniki, wlać odrobinę wody, a następnie szczelnie przykryć szybkowar i włączyć palnik. Wewnątrz naczynia zacznie wytwarzać się wysokie ciśnienie. Pod koniec gotowania wypuszcza się parę wodną. Kiedy ciśnienie w środku się zmniejszy można zdjąć pokrywkę i nałożyć gotowy posiłek. Trzeba jednak pamiętać, żeby otworzyć szybkowar po odblokowaniu zaworu bezpieczeństwa. W przeciwnym wypadku można się oparzyć.

 

Nie tylko mięsne potrawki

 

Szybkowar umożliwia przyrządzenie zarówno obiadu, jak i pysznego ciasta. Chętni mogą przygotować sernik lub inne słodkie potrawy w kilkanaście minut. Zaletą deserów robionych w szybkowarze jest to, że nie są one przesuszone ani spalone co bardzo często zdarza się podczas pieczenia w tradycyjny sposób. Poza tym w trakcie ich przygotowania zużywa się znacznie mniej prądu. Ciasta robione w piekarniku elektrycznym pieką się ok. godziny, w szybkowarze nawet trzy razy krócej. W ten sposób możemy upichcić dobre potrawy, oszczędzając jednocześnie na rachunkach za energię elektryczną.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena