Szybkowar – jak działa?
Szybkowar, w odróżnieniu od tradycyjnych urządzeń kuchennych, skraca czas gotowania przy jednoczesnym zachowaniu walorów odżywczych. W trakcie przygotowywania potraw wzrasta ciśnienie i temperatura w naczyniu. Zastosowanie szczelnej pokrywy pozwala osiągnąć ciśnienie do 2 atmosfer. To umożliwia ugotowanie warzyw w nieco więcej niż 5 minut, a mięsa w niecałe pół godziny. Para wodna, która wytwarza się w środku pojemnika pozwala zachować smak i kolor potraw.
Pyszne posiłki w parę minut
Szybkowar to idealne rozwiązanie dla zabieganych. Przy jego użyciu możemy przygotować posiłki w kilkanaście minut. Dzięki temu nie musimy zapychać się niezdrowymi posiłkami, jak hamburger czy frytki. W kilka chwil możemy wyczarować zdrowe i niskokaloryczne, a przede wszystkim smaczne potrawy. Nie zaskoczą nas wizyty niezapowiedzianych gości. Wystarczy wyciągnąć z lodówki warzywa i mięso, żeby w niecały kwadrans stworzyć pyszną potrawkę.
Szybkowar, czyli bieg po zdrowie
Nie od dziś wiadomo, że zbilansowana dieta pozwala na zachowanie dobrej formy i przeciwdziała groźnym chorobom cywilizacyjnym. Podczas gotowania w tradycyjny sposób z produktów wytrąca się większość cennych wartości odżywczych a posiłki zmieniają swój kolor. Przy użyciu szybkowaru zapewniamy sobie, rodzinie i znajomym pyszny posiłek. Do gotowania nie trzeba używać tłuszczów.
Gotowanie nigdy nie było tak proste
Żeby przygotować posiłek, nie trzeba być wyśmienitym kucharzem. Przy odrobinie dobrej woli każdy będzie w stanie wyczarować wykwinty obiad. Wystarczy przygotować składniki, wlać odrobinę wody, a następnie szczelnie przykryć szybkowar i włączyć palnik. Wewnątrz naczynia zacznie wytwarzać się wysokie ciśnienie. Pod koniec gotowania wypuszcza się parę wodną. Kiedy ciśnienie w środku się zmniejszy można zdjąć pokrywkę i nałożyć gotowy posiłek. Trzeba jednak pamiętać, żeby otworzyć szybkowar po odblokowaniu zaworu bezpieczeństwa. W przeciwnym wypadku można się oparzyć.
Nie tylko mięsne potrawki
Szybkowar umożliwia przyrządzenie zarówno obiadu, jak i pysznego ciasta. Chętni mogą przygotować sernik lub inne słodkie potrawy w kilkanaście minut. Zaletą deserów robionych w szybkowarze jest to, że nie są one przesuszone ani spalone co bardzo często zdarza się podczas pieczenia w tradycyjny sposób. Poza tym w trakcie ich przygotowania zużywa się znacznie mniej prądu. Ciasta robione w piekarniku elektrycznym pieką się ok. godziny, w szybkowarze nawet trzy razy krócej. W ten sposób możemy upichcić dobre potrawy, oszczędzając jednocześnie na rachunkach za energię elektryczną.