Niezależnie jaki rozmiar szparagów wybierzecie, zawsze zwracajcie uwagę, aby łodygi były jędrne, a główki ściśle zamknięte. |
Przygotowanie szparagów Końcówki szparagów są często twarde i zdrewniałe, dlatego trzeba je odłamać albo odciąć. Aby odłamać twardą końcówkę, należy w rękach zgiąć łodygę tak, aby sama złamała się w odpowiednim miejscu - szparagi mają tę naturalną zdolność do łamania się w miejscu, gdzie kończy się miękka część łodygi a zaczyna twarda i włóknista. Białe szparagi trzeba obierać, najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw. Zielone, jeśli są cienkie, zwykle tego nie wymagają. Uwaga: główki szparagów nie obieramy! |
Kupowanie i przechowywanie szparagów Szparagi występują w różnych rozmiarach, od cienkich jak słomka, do grubych jak kciuk. Niektórzy wolą szparagi cienkie, które są delikatne i kruchutkie. Inni wybierają łodygi grube, o bardziej wyrazistym smaku i strukturze. Szparagi cienkie idealnie nadają się do podsmażenia na średnim ogniu w odrobinie oliwy z oliwek. Ten sposób przygotowania zabiera jedynie kilka minut, w zależoności czy wolimy szparagi mniej lub bardziej miękkie. Szparagi grube potrzebują około 5 minut gotowania w osolonej wodzie. Wystarczy zagotować garnek wody, dodać szparagi, a po 4 minutach sprawdzić, czy są już miękkie, nakłuwając nożem w najgrubszej części łodygi. |
Jak wykorzystać niezjedzone szparagi? |
Klasyczne sposoby przyrządzania szparagów |
Gotowanie w wodzie: szparagi najlepiej gotować w wysokim garnku, dzięki czemu główki będą wystawać ponad poziom wody i gotować się na parze. W ten sposób łodygi ugotują się, a główki się nie rozgotują i będą nadal jędrne. Do wody można dodać nieco cukru. Czas gotowania to około 10 minut. |
Gotowanie na parze jest metodą prostą, a jej dodatkową zaletą jest to, że szparagi zachowują swoje witaminy. Szparagi gotujemy przez około 5 minut w specjalnym zestawie garnków do gotowania na parze. |
Aby upiec szparagi w piekarniku wystarczy je skropić oliwą z oliwek i posypać ulubionymi ziołami, albo dorzucić inne dodatki. Upieczone szparagi będą fantastycznie chrupiące. |
Grillowanie szparagów jest wspaniałą metodą na przyrządzenie pysznych szparagów. Wystarczy skropić szparagi oliwą z oliwek, oprószyć solą i pieprzem, ułożyć pojedynczą warstwą na aluminiowej tacce, a następnie umieścić na rozgrzanym grillu. Po 5 minutach szparagi będą gotowe. Można grillować je minutę dłużej lub krócej, wedle upodobania. |