Szparagi szybko tracą swoje walory smakowe, dlatego bardzo ważne jest, aby ugotować je tak szybko, jak to możliwe po przyniesieniu do domu. Jeśli planujecie przechowywać szparagi przez kilka dni, to należy je potraktować jak bukiet kwiatów. 

Data dodania: 2020-03-27

Wyświetleń: 248

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Kupowanie i przechowywanie szparagów - sprawdzone porady

Niezależnie jaki rozmiar szparagów wybierzecie, zawsze zwracajcie uwagę, aby łodygi były jędrne, a główki ściśle zamknięte.

Szparagi szybko tracą swoje walory smakowe, dlatego bardzo ważne jest, aby ugotować je tak szybko, jak to możliwe po przyniesieniu do domu. Jeśli planujecie przechowywać szparagi przez kilka dni, to należy je potraktować jak bukiet kwiatów. Trzeba wtedy przyciąć twarde końcówki łodyg ostrym nożem i wstawić je do wysokiej szklanki z niewielką ilością wody, łodygi luźno owinąć plastikowym woreczkiem i przechowywać w lodówce. Dzięki temu szparagi pozostaną jędrne aż do momentu przyrządzania.

Przygotowanie szparagów

Końcówki szparagów są często twarde i zdrewniałe, dlatego trzeba je odłamać albo odciąć. Aby odłamać twardą końcówkę, należy w rękach zgiąć łodygę tak, aby sama złamała się w odpowiednim miejscu - szparagi mają tę naturalną zdolność do łamania się w miejscu, gdzie kończy się miękka część łodygi a zaczyna twarda i włóknista.

Białe szparagi trzeba obierać, najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw. Zielone, jeśli są cienkie, zwykle tego nie wymagają. Uwaga: główki szparagów nie obieramy!

Kupowanie i przechowywanie szparagów

Szparagi występują w różnych rozmiarach, od cienkich jak słomka, do grubych jak kciuk. Niektórzy wolą szparagi cienkie, które są delikatne i kruchutkie. Inni wybierają łodygi grube, o bardziej wyrazistym smaku i strukturze.

Szparagi cienkie idealnie nadają się do podsmażenia na średnim ogniu w odrobinie oliwy z oliwek. Ten sposób przygotowania zabiera jedynie kilka minut, w zależoności czy wolimy szparagi mniej lub bardziej miękkie.

Szparagi grube potrzebują około 5 minut gotowania w osolonej wodzie. Wystarczy zagotować garnek wody, dodać szparagi, a po 4 minutach sprawdzić, czy są już miękkie, nakłuwając nożem w najgrubszej części łodygi.


Jak wykorzystać niezjedzone szparagi?

Trudno sobie wyobrazić, że mogłyby zostać jakieś niezjedzone szparagi. Wszystko jest jednak możliwe, więc jeśli się tak zdarzy, że w lodówce zostaną nam ugotowane szparagi, oto co można z nimi zrobić:
- po prostu zjeść zimne, prosto z lodówki,
- dodać do omletu, tarty warzywnej albo quiche,
- pokroić, dodać inne warzywa, ulubiony dressing i podać jako sałatkę,
- wymieszać z gorącym makaronem lub kaszą kuskus i polać białym sosem,
- owinąć w szynkę lub w ciasto francuskie, zapiec i podać jako przekąskę,
- zmiksować na puree i ugotować z nich zupę-krem.

Klasyczne sposoby przyrządzania szparagów


Gotowanie w wodzie: szparagi najlepiej gotować w wysokim garnku, dzięki czemu główki będą wystawać ponad poziom wody i gotować się na parze. W ten sposób łodygi ugotują się, a główki się nie rozgotują i będą nadal jędrne. Do wody można dodać nieco cukru. Czas gotowania to około 10 minut.

Gotowanie na parze jest metodą prostą, a jej dodatkową zaletą jest to, że szparagi zachowują swoje witaminy. Szparagi gotujemy przez około 5 minut w specjalnym zestawie garnków do gotowania na parze.

Aby upiec szparagi w piekarniku wystarczy je skropić oliwą z oliwek i posypać ulubionymi ziołami, albo dorzucić inne dodatki. Upieczone szparagi będą fantastycznie chrupiące.
Grillowanie szparagów jest wspaniałą metodą na przyrządzenie pysznych szparagów. Wystarczy skropić szparagi oliwą z oliwek, oprószyć solą i pieprzem, ułożyć pojedynczą warstwą na aluminiowej tacce, a następnie umieścić na rozgrzanym grillu. Po 5 minutach szparagi będą gotowe. Można grillować je minutę dłużej lub krócej, wedle upodobania.
Licencja: Creative Commons