Stały repertuar obiadowy, choć przepyszny i sprawdzony, po pewnym czasie może się już solidnie znudzić. Sposobem na kuchenną nudę jest ożywienie dobrze znanych potraw nowymi przyprawami, ale najlepiej poszukać inspiracji na oryginalne dania. Nie tylko z kuchni polskiej...

Img

Kuchnie świata oferują wiele przepisów, których możesz jeszcze nie znać, a dają rewelacyjnie smaczne efekty dzięki połączeniom rozmaitych składników. Nawet takich, których na pierwszy rzut oka łączyć nie wypada…Jakie przepisy na zupy warto poznać?

Zupy meksykańskie

Meksykańska zupa to wyjątkowo pikantne danie – ważną rolę pełni tu papryczka chili i ostre przyprawy (np. papryka w proszku, w której obtacza się mięso). Ostry posmak, intensywny zapach pomidorów i smacznie doprawiona wołowina to jedne z cech charakterystycznych zup meksykańskich, które często są podawane z nachos lub tortillą.

Meksykańską zupę możemy przygotować z mielonym mięsem wołowo-wieprzowym. Podaje się ją posypaną żółtym serem (najlepiej startym cheddarem) z gorącymi grzankami natartymi oliwą i czosnkiem. Do zupy meksykańskiej z mięsem mielonym będziemy potrzebować:

  • pół kilo mięsa mielonego,
  • połowę papryki zielonej, czerwonej i żółtej,
  • 5 ziemniaków,
  • 1 puszkę kukurydzy,
  • 1 puszkę czerwonej fasoli,
  • 2 małe cebule,
  • czubatą łyżkę koncentratu pomidorowego,
  • 1 papryczkę chili,
  • przyprawy: kminek, słodka papryka, sól, pieprz, bazylia, oregano, majeranek,
  • kostkę bulionową wieprzową (lub warzywa do przygotowania własnego bulionu).

Ziemniaki i cebulę kroimy i podsmażamy na oliwie z oliwek. Kroimy papryki w kostkę. Kiedy ziemniaki się już zarumienią, a cebula będzie szklista, dolewamy do nich wodę i zaczynamy dusić przez 10 minut. Do całości dodajemy pozostałe składniki, a mięso mielone smażymy na patelni. Jeżeli lubimy bardzo ostry smak, mięso możemy doprawić pieprzem. Podsmażone mięso wrzucamy do gotującego się bulionu i trzymamy na ogniu co najmniej 15 minut. Zupa meksykańska jest gotowa!

Grecka zupa z soczewicy

Grecka zupa z soczewicą to fakes – typowe greckie danie, w którym ważnym składnikiem jest nie tylko soczewica, ale także oliwa z oliwek i ocet, który w połączeniu z pomidorami zaostrza smak zupy. Na smaczną grecką potrawę potrzeba niewielu składników i niewielkiego nakładu pracy – wystarczy 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 duża marchewka, 30 dkg pomidorów, 30 dkg soczewicy i przyprawy do smaku. Przed rozpoczęciem gotowania należy opłukać soczewicę. Składniki pokroić na drobne kawałki, wrzucić razem do garnka, przyprawić i gotować do 45 min. Soczewicę można zastąpić ciecierzycą.  

Hiszpańska zupa bez gotowania

Gazpacho to zupa pochodząca z Andaluzji, podawana na zimno, nie wymaga gotowania. Istnieje kilka wariantów gazpacho (chociażby podawane na ciepło), ale najpopularniejsza jest wersja z pomidorami, do których dorzuca się inne warzywa: paprykę, ogórek, czosnek, kukurydzę. Gazpacho podaje się zwykle z kromkami chleba lub pokruszonym pieczywem. Do stworzenia pomidorowego chłodnika potrzebujemy:

  • 40 dkg świeżych pomidorów,
  • 1 dużą czerwoną paprykę,
  • 1 cebulę,
  • kilka łyżek oliwy z oliwek,
  • łyżka octu,
  • 1 ogórek,
  • przyprawy do smaku.

Wszystkie warzywa kroimy, doprawiamy i miksujemy za pomocą miksera lub blendera. I na tym koniec – zupę pozostaje tylko schłodzić w lodówce. W osobnych miseczkach możemy podać dodatkowe kawałki warzyw, aby każdy wg upodobania mógł dodać do chłodnika swoje ulubione warzywo.

Licencja: Creative Commons