Wszyscy znamy obecne na sklepowych półkach napoje alkoholowe – puszki lub butelki z kolorowymi etykietkami, określonym (i podanym) składem oraz ściśle zmierzoną zawartością czystego etanolu. Świat – a także ludzka pomysłowość – nie ograniczają się jednak do tego, co ogólnodostępne i legalne.

Data dodania: 2014-12-16

Wyświetleń: 2910

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Przez tysiące (lub – na co nie ma twardych dowodów, ale co jest wysoce prawdopodobne – dziesiątki tysięcy) lat, podczas których ludzkości towarzyszył alkohol powstała nieskończona niemal liczba jego odmian i gatunków. Niektóre z nich uwarunkowane były przez klimat i dostępne surowce, inne – przez ściśle techniczne ograniczenia, jakim podlegali ich twórcy, inne wreszcie wymuszone były przez ich styl życia.

W każdym z tych wypadków powstawały napoje alkoholowe, które nas – istoty przystosowane do produkcji masowej i osadzone w europejskim kręgu kulturowym – co najmniej by zszokowały.

Zaczniemy alfabetycznie – od stworzonej przez południowoamerykańskich Indian chichy.

Moglibyśmy określić ją jako lokalną, wytwarzaną z kukurydzy odmianę piwa o niskiej mocy (w granicach 1 – 3% alkoholu), gdyby nie specyficzny sposób przygotowywania:

Aby pobudzić procesy fermentacji bogate w skrobię ziarna specjalnej odmiany kukurydzy są dokładnie przeżuwane, suszone i umieszczane w ciepłej wodzie – cały proces inicjuje więc ślina, a dopiero potem dodawany jest zakwas. Proces przygotowywania odrzuca Europejczyka – odważni donoszą, że chicha w smaku przypomina cydr.

Kolejnym napojem alkoholowym, o którym nie dowiemy się w naszych sklepach jest kumys – radość koczowników i dziecko stepów dalekiej Azji.

Kumys jest lekko musującym napojem alkoholowym, który powstaje w wyniku fermentacji mleka – tradycyjnie jest to mleko klaczy, chociaż stosowane jest także mleko wielbłądzie, owcze lub ośle. Jego moc jest stosunkowo niska – na ogół nie przekracza 3%, w smaku jest podobno lekko kwaskowaty i orzeźwiający. Oprócz swojej tradycyjnej roli kumys stanowi także podstawę do produkcji mocniejszego alkoholu – wódki zwanej archi.

Ostatnią – i zdecydowanie nie przeznaczoną dla wrażliwych – propozycją jest żmijówka (oraz jej liczne odmiany) – ekstremalna, azjatycka wariacja na temat naszej Żubrówki.

Zamiast źdźbła trawy w butelce znajduje się cały wąż – zazwyczaj jadowity, który znajduje się tam od początku fermentacji. Istnieje niesamowita ilość odmian nalewek tego typu – w butelce możemy trafić zarówno na skorpiona, jak i na pająki, węże, jaszczurki, a nawet myszy. Każdy z tych dodatków ma zazwyczaj uzasadnienie mitologiczne – wypicie takiego alkoholu ma przekazać pijącemu wybrane cechy zwierzęcia.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena