Prowadząc mały lokal gastronomiczny czy też wielką restaurację, często musimy podejmować mniej lub bardziej trudne decyzje. Jedną z nich jest odpowiedni dobór urządzeń gastronomicznych odpowiadających naszym kulinarnym wymaganiom.

Data dodania: 2014-06-15

Wyświetleń: 1499

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Copyright - zastrzeżona

Kupić frytownicę profesjonalną czy do użytku domowego?

Jeżeli naszą specjalnością są dania smażone, wybór adekwatnej frytownicy jest niezwykle ważnym zadaniem. Producenci zalewają nas najróżniejszymi modelami wyposażonymi w niestworzone funkcje i dodatki. W takiej sytuacji musimy zastanowić się, co tak naprawdę jest nam potrzebne. Frytownica nie należy do tanich sprzętów, a nowa powinna spełniać swoje zadanie przez długie lata. W związku z tym jej wybór ma dla nas duże znaczenie. Na początek musimy zastanowić się nad ulokowaniem sprzętu. W sprzedaży mamy dostęp do frytownic wolno stojących oraz pod zabudowę. Jeżeli dokupujemy urządzenie do już wyposażonej kuchni, najlepszym wyborem będzie fyrtownica wolno stojąca. Jeżeli jednak dopiero co zabraliśmy się za urządzanie lokalu, można swoją uwagę skierować na sprzęt pod zabudowę. A czym właściwie różnią się modele frytownic?

Na początek należy zaznaczyć, że urządzenia wolnostojące najczęściej wykorzystuje się w domowych kuchniach. Są one znacznie mniejsze oraz pobierają mniejszą ilość prądu. Tym, co je różni to zdecydowanie grzałka, która w frytownicach wolnostojących jest zakryta. W ten sposób utrzymanie jej w czystości nie stanowi większego problemu. Jako właściciel i osoba mająca ostatnie zdanie, musimy szczegółowo sprecyzować, jaka frytownica jest najbardziej potrzebna. W ofercie handlowej istnieje ogromna ilość urządzeń różniących się mocą, wielkością, a nawet zastosowaniem. W sprzętach najczęściej kupowanych do domowego użytku, frytownice charakteryzują się znacznie mniejszymi gabarytami. W związku z tym, zarówno moc, jak i ich pojemność jest mniejsza. W przypadku tych urządzeń najczęściej produkowane są frytownice elektryczne, ponieważ w eksploatacji są znacznie tańsze niż frytownice gazowe. Ze względu na mniejsze zapotrzebowanie ich użytkowników, sprzęty te produkowane są z pojemnością misy do 4litrów i pojemnością koszyka do 1,3 kg. Warto wiedzieć, że dla trzyosobowej rodziny nie ma sensu kupować największego modelu. Już półkilogramowy koszyk umożliwi nam przygotowanie za jednym zamachem aż 3 dużych porcji frytek. W związku z tym, że nie wymagają one dużej ilości mocy, najczęściej ich pobór graniczy do 2400W. Podstawową zaletą frytownic do użytku domowego jest zdecydowanie ich tempo nagrzewania się i przygotowywania frytek. Niestety, ze względu na niewielką moc i rozmiar służą głównie do przygotowywania tylko frytek. Usmażenie kurczaka może okazać się niewykonalne.

W przypadku urządzeń projektowanych z myślą o użytku w lokalach gastronomicznych sprawa wygląda trochę inaczej. Te frytownice zdecydowanie są większych gabarytów, bo i muszą w szybszym czasie wyprodukować znaczną ilość frytek. Wraz ze wzrostem rozmiarów, adekwatnie moc także wrasta. W profesjonalnej kuchni frytownice najczęściej posiadają moc na poziomie wyższym niż 3200W, ma to przełożenie także na pobór prądu. Aczkolwiek w gastronomii częściej wykorzystuje się frytownice gazowe. Po dłuższym stosowaniu koszt takiej frytownicy po prostu się zwraca. Wygląd takiego urządzenia także różni się od tych stosowanych w domu. Często frytownice profesjonalne wyposażone są w podwójne kosze i misy, których pojemność to od 3,6kg kosza i od 5 litrów misy. Dzięki temu, w tym samym czasie kucharz może przygotować podwójną ilość dania.

Niezależnie jaki model frytownicy wybierzemy, przed jej zakupem warto zwrócić uwagę na kilka zasadniczych funkcji. Większość modeli, ale i nie zawsze, wyposażona jest w regulację temperatury. Zazwyczaj tradycyjna frytownica posiada zakres grzania od 80 do 200stopni Celsiusza. Aczkolwiek najwyższa temperatura praktycznie nigdy nie jest osiągana, ponieważ optymalna do smażenia frytek graniczy między 140 a 180 stopniami. Dodatkowo frytownice wyposażone są w programator czasowy posiadający minutnik oraz obrotowy kosz, pozwalający na smażenie frytek w mniejszej ilości oleju. Droższe modele mają możliwość obniżania i podwyższania kosza przy zamkniętej pokrywie oraz automatycznego zwalniania pokrywy. W ten sposób producenci zadbali o bezpieczeństwo użytkowników. Ciekawą funkcją, której nie posiada każda frytownica, jest namoczenie misy olejowej w wodzie. Opcja ta ułatwia czyszczenie urządzenia z tłuszczu. Jak łatwo zauważyć na rynku jest naprawdę spora ilość różnych modeli i typów frytownic. Ich wybór w znacznym stopniu zależy od naszych potrzeb i naturalnie funduszy pieniężnych.

Licencja: Copyright - zastrzeżona
0 Ocena