Dobrze jest jeść produkty, których skład pozwala nam się uodpornić przed nadchodzącymi rzeszami niesprzyjających czynników. Każdy z nas przecież wie, że warzywa i owoce, zawierające wiele witamin, mogą wzmocnić nasz organizm. Jak zwiększyć odporność? Jak się odżywiać? Jakie witaminy spożywać? Odpowiedź na te pytania znajdziesz poniżej.
Zgodnie z tezą Hipokratesa, która mówiła, że nasze pożywienie powinno być lekarstwem i odwrotnie, nasze lekarstwo powinno być pożywieniem, powinniśmy zdawać sobie sprawę z korzyści, jakie płyną z odpowiedniego odżywiania. Na samym początku jednak, zanim zaczniemy nasze naturalne uodparnianie, trzeba zdać sobie sprawę, jakie składniki odżywcze oraz jakie witaminy są nam niezbędne i co dają naszemu organizmowi. Wśród nich są:
Witamina C – znajduje się w czerwonej papryce, cytrusach, czarnej porzeczce, brukselce, kalafiorze, ziemniakach, kiwi, truskawkach oraz czerwonej kapuście, jest najpopularniejszym składnikiem korzystnie wpływającym na naszą odporność poprzez aktywację procesów immunologicznych naszego organizmu (ważne jest, aby spożywać te warzywa przed obróbką termiczną, kiedy to część ważnych składników zostaje zdegradowana do elementów bezwartościowych),
Witaminy z grupy B (kwas foliowy) – znajduje się w brokułach, szparagach, szpinaku, kapuście oraz kalafiorze,
Kwas tłuszczowe omega – 3 – znajduje się w rybach (łososie, makrele, śledzie, sardynki), oleju lnianym, słonecznikowym oraz sojowym, orzechach włoskich, oliwie z oliwek, ze względu na zawartość witaminy E chroni przed infekcjami, neutralizując wolne rodniki,
Miód – podawany z mlekiem, herbatą z cytryną, jest znany ze swojego działania przeciwko przeziębieniom,
Jajka – są źródłem cynku i żelaza, dzięki czemu czujemy się ciągle pełni energii i jesteśmy mniej podatni na zachorowania.
Wśród warzyw również mamy wielu sprzymierzeńców. W pierwszej kolejności ustawia się tak przez wielu nielubiany, ze względu na swój nieprzyjemny zapach i smak, czosnek. Jest on niezwykle pomocny w życiu codziennym dzięki swojemu działaniu antybakteryjnemu (allicyna, związki siarkowe) i antywirusowemu, a przez to bardzo skuteczny podczas leczenia chorób układu oddechowego oraz przeziębień.
Następna w kolejności jest natka pietruszki. Zawiera ona ogromne ilości witaminy C, dzięki czemu ma działanie zarówno profilaktyczne, jak i pozwala leczyć przeziębionych. Dzięki swojej uniwersalności może być ona łatwo „przemycana" w wielu potrawach.
Trzecim ważnym warzywem podczas jesiennych chłodów jest cebula. Za nią również nie wszyscy przepadają ze względu na drażniący smak i zapach. Podobnie jak czosnek wykazuje ona działanie bakteriobójcze, co sprawia, że pomaga leczyć przeziębienia. Chyba każdy z nas pamięta niezbyt smaczny syrop z cebuli przygotowywany przez nasze mamy na gardło, po wypiciu którego łatwiej nam się odksztuszało zalegającą wydzielinę.