Największą i najbardziej powszechną dolegliwością naszych czasów jest problem z cholesterolem. Ten temat jest na tyle interesujący, ponieważ kryje w sobie dwie prawdy w związku z poziomem cholesterolu i jego produkcją lub jak kto woli dostarczaniem do organizmu poprzez pokarm. 

Data dodania: 2010-11-06

Wyświetleń: 1494

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Jednak czy cholesterol w naszej krwi swoją drogę znajduję w pożywieniu?

Cholesteryna to bardzo przestarzała nazwa, która określała kiedyś nasz współczesny cholesterol. Cholesterol jest to biała woskowata substancja, ważny związek tłuszczowy naszego organizmu, występuję w osoczu krwi oraz tkankach. Działa on stabilizująco na każdą z komórek i ma bardzo duży wpływ na ich własności.

Jest on potrzebny w naszym organizmie do prawidłowego funkcjonowania naszego centrum dowodzenia, którym jest nasz organizm. To budulec błon komórkowych, które tworzą taki mur obronny przed nieoczekiwanym wrogiem.


Cholesterol jest także wykorzystywany do syntezy niektórych związków biochemicznych takich jak: witamina D, hormony płciowe (kortyzon, progesteron, estrogeny i testosteron), kortykosterydy, kwasy żółciowe. Jego obecność w błonach komórek nerwowych ma duże znaczenie dla funkcjonowania synaps.

Bardzo często mówi się, że cholesterol odgrywa dużą rolę w działaniu systemu odpornościowego (immunologicznego).

Cholesterol jest podzielony na „dobry” i „zły” tak powszechnie określa się te pochodne frakcje lipoproteinowe. Chociaż tak naprawdę nie istnieje zły cholesterol jednak, żeby o takiej sytuacji można było mówić wystarczy, że zostaną zachowane odpowiednie proporcje pomiędzy cholesterolem LDL i HDL.

Wysoki cholesterol jest niebezpieczny dla naszego zdrowia tylko, wtedy jeśli nasze naczynia krwionośne są osłabione i ulegają uszkodzeniu. Po nocach śni nam się pytanie: „jak obniżyć cholesterol”? Jednak za nim zadasz sobie je po raz kolejny, dowiedz się jaką funkcję pełni cholesterol w naszym życiu.

Do czego potrzebujesz cholesterolu ?

Cholesterol ma spore zastosowanie i jest potrzebny w naszym organizmie o czym zaraz się przekonasz. Mam nadzieję, że po zapoznaniu się o jego właściwościach zadasz sobie jedno bardzo ważne pytanie: „Czy nadal uważasz, że obniżanie cholesterolu jest dobrym posunięciem”?

Cholesterol jest to jedyny surowiec z którego powstaje kortyzol. Nie ma możliwości, otrzymania go z innego surowca.

Kortyzol i jego zastosowanie:

 - skuteczny środek antyalergiczny;

- podnosi krzepliwość krwi;

- skutecznie stabilizuje czynność serca i układ krążenia;

- wywołuje euforię;

- hamuje nadmierny rozrost komórek czyli zwyrodnienia nowotworowe;

Cholesterol po za produkcją kortyzolu uczestniczy jeszcze w:

- wytwarzaniu hormonów płciowych zarówno żeńskich jak i męskich odpowiadających za określone funkcje życiowe,budowę mięśni i kości, regulację potrzeby snu i odprężenia w jego trakcie,

- tworzeniu hormonu sterydowego o nazwie aldosteron, zarządzającego gospodarką mineralną,

- produkcji witaminy D odpowiedzialnej m.in. za budowę kości i stawów oraz  przeciwdziałającej nowotworom (to bardzo ważna, a mało znana jej zaleta),

 - a także jest warunkiem potencji seksualnej mężczyzny i płodności kobiety oraz odpowiada za regularne wypróżnianie się,

- wykorzystywany do budowy błon komórkowych,

- wykorzystywany do budowy komórek nerwowych,

- bierze udział w powstawaniu kwasów żółciowych,

I co Ty na to? To jednak nie są jeszcze wszystkie role, które spełnia nasz cholesterol.

Wniosek jest jeden i mam nadzieję, że każdy wie już o tym, że..

„bez cholesterolu nie jesteśmy wstanie żyć”

Mit i fakty na temat cholesterolu.

Cząsteczki potrzebne do wytworzenia cholesterolu pochodzą z węglowodanów , a nie z tłuszczu. Czy Ty do tej pory słyszałeś o tym, że wątroba produkuje i reguluje poziom cholesterolu?

Wiele badań na ten temat udowodniły fakt, że nie ma żadnej zależności ani związku między ilością spożywanego cholesterolu (np. w produktach pochodzenia zwierzęcego, roślinnego), a jego poziomem we krwi.

Dlaczego tak się dzieje ?

Jeśli spożyjesz dużą ilość cholesterolu wraz z pokarmem, to komórki Twojej wątroby natychmiast dostają wyraźną informację, żeby zwolnić tempo jego produkcji.

Zjesz produkty z dużą ilością cholesterolu, jego produkcja przez organizm spadnie. Zjesz niewiele, wątroba dostanie sygnał: DOROBIĆ, DOROBIĆ, DOROBIĆ! 

Wychodzi więc na to, że obniżanie poziomu tłuszczu w naszej diecie przed którym ostrzegano nas przez całe życie jest zupełnie bezsensu. Nasz organizm za pomocą wątroby sam reguluje poziom cholesterolu zgodnie z jego zapotrzebowaniem w danej chwili.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena