Niewielu pacjentów miało okazję leczyć się u lekarzy biorących pod uwagę skład diety pacjenta albo naturalne suplementy diety.
Gdyby jednak zastanowić się choć chwilę nad problemem okazuje się , że nie trzeba kończyć studiów medycznych, by zorientować się, że to co jadamy ma decydujące znaczenie dla stanu naszego zdrowia. Nasze ciało od pierwszej komórki budowane było ze składników odżywczych przyjmowanych w jedzeniu, najpierw poprzez organizm matki, potem samodzielnie.
Jest oczywistym, że niechlujna dieta uboga w składniki odżywcze, naturalne witaminy i minerały jest przyczyną wielu niedomagań i zaburzeń w rozwoju organizmu. Do najpopularniejszch należą: alergia, choroby reumatyczna, choroby układu krążenia. Zanieczyszczone i osłabione ciało z łatwością atakują pasożyty, które wywołują całą masę różnorodnych chorób jak choćby grzybice, opryszczka, borelioza, kandydoza, lamblioza.
Skoro tak, to ujmując sprawę z drugiej strony prawidłowe odżywianie jest autorem naszego zdrowia i prawidłowego rozwoju.
niedobór składników odżywczych powoduje chorobę, a więc uzupełnienie niedoboru przywróci zdrowie.
Nie ma znaczenia jak bardzo medycyna i przemysł farmaceutyczny będą się starały zmienić bieg natury. Zawsze właściwe będzie stwierdzenie, że najlepszym sposobem leczenia przyczyn choroby jest zdrowe pożywienie. W dalszej kolejności możemy ewentualnie przede wszystkim w ostrym stanie choroby wspierać terapię stosując leki.
Natura zna wręcz tysiące roślin leczniczych. Właściwie każda roślina, jeśli jest jadalna zawiera cały szereg substancji odżywczych w tym witaminy i minerały.
Wykorzystanie właściwości odżywczych roślin do zachowania stanu dobrego samopoczucia wymaga tylko nakładu polegającego na komponowaniu posiłków z jak najbardziej zróżnicowanych produktów oraz na przygotowywaniu posiłków tak, by jak najmniej uronić z drogocennych właściwości odżywczych.
Jeśli chodzi o leczenie z wykorzastaniem żywności, sprawa trochę się komplikuje, ponieważ potrzebna jest w tym momencie zmiana diety i ułożenie diety leczniczej tak, by zawierała odpowiednią ilość składników odżywczych, których niedobór wywołał chorobę.
Trzeba w tej sytuacji wiedzieć jaka jest przyczyna choroby oraz jakie rośliny zawierają konieczne do leczenia składniki.
Nie tylko rośliny mają właściwości lecznicze. Każdy zna zdrowotne działanie miodu i produktów pszczelich. Ważne są także ryby i owoce morza, a nawet świeże nie skażone np. antybiotykami mięso zwierząt.
Jeśli nie potrafmy dokładnie ustalić jaka jest przyczyna choroby możemy mimo tego stosować diety lecznicze. Warto jednak w każdym przypadku zacząć o czyszczania organizmu oraz zlikwidować pasożyty.
Ważne jest, by przestrzegać kilku skutecznych założeń. Gotując potrawy wykorzystujemy wyłącznie techniki kulinarne pozwalając e na zachowanie substancji odżywczych w nie naruszonym stanie. Przynajmniej połowa posiłku musi być surowa. Składniki posiłku nie mogą zawierać szkodliwych substancji. Jeśli nie wiemy jakie produkty jadalne wyleczą naszą chorobę najlepiej jest wybrać rośliny lub produkty wyróżniające się wyjątkowym bogactwem substancji odżywczych. Z tych właśnie względów coraz popularniejsze są kuracje sokowe oraz stosowanie naturalnych suplementów diety zawierających rośliny o wyjątkowym składzie i wyjątkowych właściwościach leczniczych.