Chyba każdy z nas słyszał o kwasach omega-3. Jednakże większości z nas, zwłaszcza starszym osobom, kojarzą się one bardziej z koniecznością picia codziennie łyżki tranu, który nie ma zbyt dobrego smaku, niż z czymś, co jest dobre dla naszego organizmu.

Data dodania: 2012-12-31

Wyświetleń: 1344

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Na szczęście w dzisiejszych czasach kwasy omega-3 zamykane są w małych kapsułkach, które można kupić w aptekach lub w specjalistycznych sklepach. Niekiedy można też dostać tran, jednak nadawany jest mu smak i aromat owoców. Trzeba też zwrócić uwagę na to, że kwasy te znajdują się również w olejach roślinnych, nie tylko w tłuszczu ryb. Dlatego też osoby, które nie mogą przyjmować pod żadną postacią kwasów omega-3 z tranu, z uwagi na ich specyficzny zapach i posmak, mogą pokusić się o kupno oleju z lnu bądź też pachnotki. Coraz częściej kwasy omega-3 dodawane są również do produktów spożywczych, takich jak margaryny czy majonezy, aby wzbogacać dietę osób kupujących te produkty. Jednakże należy pamiętać, że w niektórych przypadkach trzeba zachować ostrożność i pilnować spożywanej ilości kwasów, gdyż w nadmiernej ilości mogą one zaszkodzić osobom z cukrzycą.

            Lecz kwasy omega-3 warto przyjmować, gdyż mają one zbawienne skutki dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Ich podawanie zaleca się już małym dzieciom, a szczególnie tym, które chodzą już do szkoły. Kwasy omega-3 poprawiają pamięć i koncentrację. Jednakże to tylko jedna z wielu zalet, jakie posiadają. Przede wszystkim zaleca się ich stosowanie dla poprawienia ogólnej odporności organizmu. Regularnie spożywane kwasy omega-3 poprawiają samopoczucie i pomagają opanować przewlekłe zmęczenie, co powoduje, że minimalizują ryzyko depresji. Przeprowadzane badania udowadniają, że kwasy omega-3 łagodzą także objawy takich chorób jak astma, toczeń rumieniowaty czy choroby nerek. Cały czas trwają badania nad właściwościami związanymi z oddziaływaniem na komórki rakowe – kwasy omega-3 mają działanie przeciwrakowe.

            Dla wielu kobiet bardzo istotne jest, że kwasy omega-3 zapobiegają starzeniu się skóry. Ta ich właściwość sprawia, że coraz chętniej wykorzystywane są przez wielkie koncerny kosmetyczne w ich produktach – przeważnie w kremach przeciwzmarszczkowych oraz specjalnych koncentratach.

            Kwasy omega 3 zalecane są też w umiarkowanej ilości osobom narażonym na zawały serca i choroby krążenia. Potwierdzone jest też to, iż pomagają w leczeniu zaburzenia rytmu serca oraz reumatoidalnym zapaleniu stawów.

            Z uwagi na to, że kwasy omega-3 mają tak wiele właściwości zbawiennych dla naszego ciała nie powinien dziwić fakt, że tran nazywany jest często złotem czy też skarbem z głębin mórz.

Licencja: Creative Commons