Owoce w kuchni kojarzą nam się najczęściej jako składnik ciast czy deserów, jako dekoracja lub baza koktajlu i smoothie. To zrozumiałe, gdyż korzystamy z nich, mając chęć na zdrową przekąskę, coś słodkiego, ponieważ zawierają w sobie spore ilości cukru - fruktozy, a także wiele składników mineralnych i witamin.

Data dodania: 2021-04-05

Wyświetleń: 70

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Copyright - zastrzeżona

Sałatki owocowe jako alternatywne dania

Owoce skutecznie potrafią ugasić pragnienie i zaspokoić mały głód, więc sięgamy po nie w lecie, gdzie jest ich obfitość i rozmaitość rodzimych gatunków. Radość, jaką dają soczyste owoce, jest niczym wygrana w nowe kasyna bez depozytu, gdzie króluje owocowy slot. Wracając do kuchni i owocowych smaków, warto wypróbować nowe kompozycje i połączenia, robiąc sałatki owocowe.

Przekrój owoców krajowych i zagranicznych

Najlepiej smakują nam te potrawy, które zostały przyrządzone ze świeżych produktów. Pachnące, dopiero co zebrane sezonowe płody, z których można wyczarować bardzo proste, nieskomplikowane dania, w tym właśnie z udziałem owoców. Do dyspozycji w naszym klimacie mamy całe mnóstwo rodzimych, pysznych owoców, jak truskawki, maliny, gruszki, jabłka, czereśnie, wiśnie, jeżyny, poziomki, jagody i borówki, a także winogrona, porzeczki, agrest, arbuzy, morele, brzoskwinie czy śliwki. Jak widać, jest w czym wybierać. Poza tym mamy także cały wachlarz egzotycznych plonów, jak banany, mango, pomarańcze, ananasy, liczi i wiele innych. Każdy z nich może stanowić bazę sałatki lub posłużyć jako wyjątkowy dodatek. Owoce dzielą się ze względu na smak: słodkie, półsłodkie, pół kwaśne i kwaśne. Jest to istotne przy ich wyborze do określonej potrawy. Dobrze jest również znać zasady ich łączenia np. półsłodkie z kwaśnymi i słodkimi, ale unikać połączenia słodkich i kwaśnych. Zresztą można próbować różnych kombinacji, by przekonać się, która jest smaczna. Od nas zależy też, czy chcemy przygotować sałatkę owocową na słodko w formie deseru, czy też wersję wytrawną, stanowiącą dość obfity samodzielny posiłek. Jeśli pójdziemy za tym drugim wariantem, wówczas otwiera się przed nami wiele możliwości.

Owoce i ich zestawienie z innymi składnikami

Owoce dobrze komponują się z każdym rodzajem sałat, w tym z lekko gorzką cykorią, ze szparagami, burakiem, selerem. Warto skorzystać z licznych gatunków orzechów czy nasion, które wzbogacą smak i pożywność sałatki, ale także wpłyną na jej teksturę. Często w takich sałatkach znajdziemy również grillowane mięsa, ryby, sery (pleśniowe, feta, tofu), grzyby, grzanki, gotowane kasze np. jaglaną. Świetnie sprawdzą się tu także warzywa poddane obróbce cieplnej (grillowane papryki, cukinie, bakłażany, gotowane marchewki, groszek, fasolka). Obfitość składników i wyobraźnia pomogą wyczarować niezwykłe danie. Można poeksperymentować samemu w kuchni lub skorzystać z gotowych przepisów, których jest pełno w internecie. O dziwo wiele takich sałatek znajdziemy w kuchni amerykańskiej, która za sprawą imigrantów jest niezwykle różnorodna i bogata. Także w przepisach śródziemnomorskich znajdziemy dla siebie całe mnóstwo inspiracji, z których warto skorzystać. Przydadzą się one zwłaszcza w sezonie letnim, gdyż nie ma nic bardziej orzeźwiającego niż sałatka owocowa na obiad czy kolację.

Łącznik wielości smaków - sos

Dość istotnym elementem całości jest sos, o którym należy pamiętać szczególnie, gdyż to on dopełni całości dania. Tutaj z pomocą przychodzi niezawodny jogurt naturalny, oliwa i ocet winny, miód i sok z cytryny, ale też wszelkiego rodzaju dressingi na bazie majonezu, śmietany czy też pikantne odmiany z przesmażonych śliwek czy wiśni. Do bardziej słodkich, deserowych sałatek można podać sos waniliowy, jogurtowo - korzenny, śmietanowo - imbirowy czy zwyczajnie polać całość wyciśniętym sokiem z cytryny, limonki lub pomarańczy a do tego listki mięty.  Zapach i świeżość, różnorodne barwy występujące na talerzu z sałatką owocową sprawią, że z dużym apetytem i ciekawością podejdziemy do skosztowania tak skomponowanej potrawy.

Licencja: Copyright - zastrzeżona