Ograniczenie zużycia tłuszczu
Warto na początku przyjrzeć się temu, jak zazwyczaj wyglądają nasze posiłki. Często osoby prowadzące, ogólnie mówiąc, niezdrowy tryb życia, nadużywają w swojej kuchni oleju. Smażone potrawy, owszem, są smaczne, ale w nadmiarze nie wpływają dobrze na funkcjonowanie naszego organizmu. Warto, jeśli to możliwe, przygotowywać dania na parze lub w piekarniku. Co jednak w przypadku osób, które uwielbiają jeść frytki i nie wyobrażają sobie bez nich swojej diety? Ziemniaczki z piekarnika nie zawsze smakują tak dobrze, jakbyśmy chcieli. Trudno uzyskać efekt idealnie spieczonej skórki. Rozwiązaniem tego problemu jest frytkownica beztłuszczowa. Opinie na temat tego typu urządzeń są bardzo dobre. Z wielu recenzji wynika, że wspomniany sprzęt umożliwia przygotowanie frytek niemal takich samych w smaku, jak te smażone z użyciem sporej ilości oleju.
Używanie parowaru
W nabywaniu zdrowych nawyków w kuchni z pewnością pomoże nam parowar. To urządzenie można kupić za kilkaset złotych, ale nie trzeba od razu w nie inwestować. Tańszym rozwiązaniem jest zakup garnka ze specjalną nakładką, która umożliwia gotowanie na parze. W Internecie można znaleźć wiele przepisów na pyszne dania przyrządzane w ten sposób. Warto wiedzieć, że zgodnie z opinią dietetyków i lekarzy, gotowanie na parze jest jednym z najzdrowszych sposobów na przygotowywanie potraw. Pozwala na zachowanie pierwotnego smaku i wartości odżywczych składników.
Robienie owocowych i warzywnych koktajli
Często zdarza się tak, że nawet jeśli dbamy o to, aby główny posiłek w ciągu dnia był zdrowy, na przekąski wybieramy produkty o gorszym składzie. Jak z tym walczyć? Jednym ze sposobów jest kupowanie dużej ilości owoców, po które można sięgnąć zawsze wtedy, kiedy czujemy się nieco głodni i mamy ochotę kupić niezdrowego batona. Jeśli nie jesteśmy przekonani do jedzenia owoców i trudno wyrobić nam taki nawyk, możemy spróbować koktajli owocowo-warzywnych. Do ich przygotowania potrzeba nam tylko dobrej jakości blendera. Koktajle idealnie sprawdzają się jako 2 śniadanie, posiłek po treningu czy przekąska.
Planowanie potraw w przód
Kluczem do sukcesu w trzymaniu diety jest planowanie posiłków. Regularne tworzenie jadłospisów to ułatwienie na wielu płaszczyznach. Przede wszystkim mając przed sobą plan, dokładnie wiemy, jakie posiłki mamy przygotować. Istnieje więc mniejsza szansa na to, że będąc głodni, sięgniemy po niezdrową przekąskę. Ponadto jadłospisy ułatwiają robienie zakupów - dokładnie wiemy, czego będziemy potrzebować na następne kilka czy kilkanaście dni. Możemy też zweryfikować, czy potrawy, na jakie mamy ochotę w danym tygodniu, są zdrowe.
Gotowanie z odpowiednim wyprzedzeniem
Jak wspomnieliśmy w akapicie powyżej, planowanie odgrywa kluczową rolę w nabywaniu zdrowych nawyków. Jeśli mamy taką możliwość, powinniśmy przygotowywać posiłki przynajmniej dzień przed. Dotyczy to w szczególności osób, które spędzają dużo czasu poza domem i nie są w stanie na bieżąco przyrządzać jedzenia.