1
głosów
- +

Domowe przekąski dla dzieci

Autor:

Aktualizacja: 13.11.2017


Kategoria: Sztuka Kulinarna / Przepisy


Artykuł
  • 1 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 55 razy czytane
  • 0 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
Domowe przekąski dla dzieci

Dzieci uwielbiają przekąski. Chętnie zabierają je ze sobą do szkoły, sięgają po nie podczas zabawy z rówieśnikami i przegryzają podczas oglądania ulubionej bajki lub filmu.


 Sklepowe produkty to opcja, które nie zawsze jest najzdrowsza, a przy tym zjada rodzinny budżet. Jeśli chcesz zaserwować swoim maluchom pyszne przekąski domowej roboty – mamy dla Ciebie kilka prostych i szybkich inspiracji. Dzięki nim na ustach Twojego dziecka zagości najsłodszy uśmiech!

 

Bananowe nuggetsy z sosem czekoladowym

 

Banany to jedne z najbardziej wartościowych owoców. Nie tylko dostarczają naszym dzieciom potrzebnej im energii, zawierają mnóstwo witamin i minerałów, ale też wspomagają produkcję serotoniny – hormonu szczęścia. Sporą dawkę radości Twoje dziecko otrzyma dzięki tym ciepłym rozpływającym się bananowym nuggetsom maczanym w czekoladowym sosie.

 

Potrzebne składniki:

 

  • 2 banany

  • 80 g płatków kukurydzianych

  • 100 g mlecznej czekolady

  • 250 ml śmietanki 36 %

  • 100 ml mleka

  • 1 jajko

  • cynamon

  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

 

Banany obierz i pokrój na 3 równe części. W jednej miseczce wymieszaj jajko z mlekiem i cynamonem. Do osobnej miski wsyp płatki kukurydziane. Każdy kawałek banana zanurz w masie jajecznej, a następnie obtocz w płatkach kukurydzianych. Nuggetsy smaż na oleju do momentu zarumienienia. W międzyczasie, w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę ze śmietanką. Gotowy przysmak podawaj dziecku wraz ze słodkim sosem.

 

Owoce w polewie czekoladowej

 

Polewa czekoladowa i owoce to połączenie idealne. Przede wszystkim, kiedy planujemy domowe przekąski dla najmłodszych łasuchów. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste, a wspólna praca w kuchni sprawi maluchowi ogromną frajdę. Zwłaszcza zanurzanie kawałków ulubionych owoców w płynnej, mlecznej czekoladzie. Prawdziwie słodkie chwile!

 

Potrzebne składniki:

 

  • 1 tabliczka mlecznej czekolady

  • 1 kiwi

  • 100 g truskawek

  • kolorowa posypka

  • patyczki

 

Sposób przygotowania:

 

Umyj owoce, kiwi na grubsze plasterki. Każdy kawałek nabij na patyczek. W kąpieli wodnej przygotuj polewę czekoladową. Po kolei zamaczaj w niej owoce na patyku. Następnie udekoruj je kolorową posypką. Odstaw do czasu zastygnięcia czekolady.

 

Zdrowe chipsy warzywne

 

Chipsy to jedna najbardziej lubianych przez dzieci i znienawidzonych przez rodziców przekąsek. Te sklepowe zawierają mnóstwo pustych kalorii. Na szczęście, w domu możesz przygotować ich zdrowe odpowiedniki. Chrupiąca przekąska z batatów i buraka już samym swoim oryginalnym kolorem pobudzi apetyt każdego malucha!

 

Potrzebne składniki:

 

  • 2 bataty

  • 2 buraki

  • olej

  • pieprz

  • zioła

 

Sposób przygotowania:

 

Warzywa obierz i pokrój na bardzo cienkie plasterki za pomocą obieraka lub krajalnicy. Przełóż je do miski, dopraw i obtocz w oleju. Kawałki czipsów rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je około 30 minut w 140 stopniach przy nieco uchylonych drzwiczkach.

 

Popcorn w 3 odsłonach

 

Popcorn to doskonała przekąska. Świetnie sprawdzi się zwłaszcza zajadany przed ekranem telewizora. Choć najłatwiej kupić gotowy popcorn w sklepie, warto poświęcić czas na samodzielne uprażenie kukurydzy. Dzięki temu wiemy, że to co podamy dziecku, nie zawiera żadnej zbędnej chemii. Ma za to mnóstwo smaku – zarówno słonego, jak i słodkiego!

 

Potrzebne składniki:

 

  • ziarna kukurydzy

  • olej

  • 100 g mlecznej czekolady

  • starty ser cheddar

  • masło

  • papryka mielona

 

Sposób przygotowania:

 

W dużym garnku rozgrzej rozgrzej olej. Kiedy zacznie skwierczeć, wsyp na jego dno ziarna kukurydzy. Zakryj przykrywką i czekaj aż popcorn przestanie strzelać. Gotowy popcorn podziel na 3 równe części. Jedną z nich polej serem rozpuszczonym z masłem. Drugą posyp mielona papryką. Polewa czekoladowa to trzeci, słodki dodatek do popcornu.

 

Podobał Ci się artykuł?
1
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


System komentarzy dostarcza Disqus

Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.

Zamknij