Składniki:
3 jajka
pół brokułu
2 średnie wielkości kiszone ogórki
2 łyżki płatków migdałowych
4 łyżki majonezu
sól
pieprz
Przygotowanie:
1 Brokuł podzielić na różyczki , opłukać i krótko obgotować w osolonej wodzie , aby był pół-twarty .
Odcedzić i ostudzić.
2 Ugotować na twardo jajka , ostudzić, obrać ze skorupek i pokroić na ćwiartki.
Ogórki obrać i pokroić w kostkę .
W misce połączyć jajka , ogórki oraz brokuły , doprawić do smaku solą oraz pieprzem i wszystko razem wymieszać .
3 Salatkę zalać majonezem i posypać płatkami migdałowymi.
Majonez można wymieszać w równych porcjach z jogurtem i dodać 2 ząbki czosnku
Brokuł można zastąpić zielonym lub białym kalafiorem .
Gdy sałatke przyrządza się z białego kalafiora , można posypać ją posiekanym szczypiorkiem
Można ją podawać z pieczonym kurczakiem , lub z pieczonymi na ostro skrzydełkami .
Oczywiście można ją również podawać z bułeczką z świeżym masełkiem. :))))))))))
Gorąco polecam Pozdrawiam
Życzę Smacznego :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))0)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))0)))))))))))))))))))))))