Składniki ciasta:
4 łyżeczki kakao
2 i 1/3 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
niepełna szklanka cukru
cukier waniliowy
jajko
kostka masła
Składniki masy
1 kg zmielonego sera
1,5 szklanki cukru
cukier waniliowy
5 jajek
kostka masła
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag rodzynek
Sposób wykonania
Zagnieść ciasto i włożyć je na 30 min do lodówki.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. masło utrzeć z serem , dodać żółtka , ubite białka
obie mąki , rodzynki i proszek do pieczenia.
Wszystko razem wymieszać.
Na tłuszczonąformę oprószyć mąką , połową ciasta wylepić spód i brzegi .
Nałożyć ser, na wierzch pokruszyć ciasto .
Włożyć do nagrzanego piekarnika w temperaturze 170 C .
Piec godzinę
Polecam go gorąco jest proste w przygotowaniu nie wymaga umiejętnośći cukiernika , a jego smak pycha
po prostu rozpływa się w ustach .
Ciasto schodzi jak ciepłe bułeczki na wszystkich uroczystościach.
Polecam spróbować samemu.
Gorąco pozdrawiam