Bunclok, to nazwa, którą poznałem podczas moich wakacji w Żywcu a dokładnie w miejscowości Kocierz. Jest to bardzo ładna i malowcznia miejscowość, którą z każdej strony otacza las. Właśnie tam po raz pierwszy poznałem ten cudowany smak buncloka...

Data dodania: 2010-04-06

Wyświetleń: 2643

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 2

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

2 Ocena

Licencja: Creative Commons

Bunclok, wspaniała uczta przy ogniskuBunclok, to nazwa, którą poznałem podczas moich wakacji w Żywcu a dokładnie w miejscowości Kocierz. Jest to bardzo ładna i malowcznia miejscowość, którą z każdej strony otacza las. Właśnie tam po raz pierwszy poznałem ten cudowany smak buncloka.

Niektórzy nazywają tą potrawę duszonka, kociołek z ogniska a ja po prostu znam ją jako bunclok.

Składniki

- ziemniaki (1 kg),

- cebula (0,5 kg),

- boczek (0,5 kg),

- kiełbasa (4 laski),

- kapusta (1 duża główka),

- szklanka wody.

Jak przygotować

1. Na talarki kroimy:

- ziemniaki,

- cebulę,

- kiełbasę,

- boczek.

2. Następnie spód kociołka wykładamy liśćmi kapusty

3. Równomiernie układamy składniki, następnie przykrywamy liśćmi kapusty, tworzymy kilka takich warstw na przemian przykrywając kapusta aż do momentu, gdy zapełnimy cały garnek.

4. Na koniec dolewamy szklankę wody i domykamy szczelnie pokrywę kociołka.

5. Wstawiamy kociołek na ogień

Sposób przyrządzania to istny rytuał, którego zwieńczeniem jest smaczny posiłek, najczęściej w gronie rodzinnym. Do przygotowania tej potrawy powinien być użyty żeliwny kociołek. Jeśli chodzi o ogień, to są różne szkoły. Najlepiej jednak aby położyć garnek w miejsce na ognisko i obłożyć z każdej strony drewnem. Ogień nie musi być bardzo mocny, jednak najlepiej utrzymywać stały ogień. Jeśli chodzi o czas, jaki jest potrzebny do przygotowania potrawy, to ok. 1h, jednak nie potrzeba zegarka, ponieważ z garnka będzie w odpowiednim czasie wydobywać się wspaniale pachnąca para, która niejako "zaprosi" do otwarcia garnka i rozpoczęcia pysznej uczty.

Licencja: Creative Commons