Składniki:
1 łyżeczka posiekanej cebuli, 4 piersi z kaczki, 2 łyżki jasnego sosu sojowego, 3 łyżki sosu ostrygowego, 1 laska cynamonu, 200 g prawdziwków, 1 łyżka brandy, 6 łyżek majonezu, 150 g wiśni marynowanych w imbirze, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka białego pieprzu, 1 łyżka cukru, 1 łyżka przyprawy"5 smaków", 4 gwiazdki anyżu, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 mandarynka, 1 szklanka czerwonego wina, 1 szklanka wywaru grzybowego.....
Przyrządzenie:
Prawdziwki płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy w kostkę, następnie smażymy na oliwie z oliwek z cebulą i zalewamy 1 szklanką wywaru grzybowego. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i brandy. Gotujemy około 45 minut, miksujemy i przecieramy przez sito. Gotową masę zamrażamy i bardzo często mieszamy, tak by powstały delikatne lody parfait.
Nacinamy po skórze piersi kaczki i marynujemy je przez 5 godzin w jasnym sosie sojowym, sosie ostrygowym, cynamonie, anyżu, przyprawie"5 smaków", cukrze i pieprzu. Następnie pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 35 minut. Przed ułożeniem na talerzu kroimy je w cienkie plasterki.
Ze zredukowanego czerwonego wina oraz drobno pokrojonych wiśni marynowanych z imbirem robimy sos, dopawiając go do smaku pieprzem i solą. Polewamy nim talerz, na którym układamy plasterki kaczki oraz dekorujemy sałatą i parfait..
Polecam, bo jest bardzo dobre i zachęcam do zrobienia wspaniałego posiłku. A z uwagi na czas jaki ktokolwiek ma, to może to zrobić każdy bez ograniczeń. Wystarczy chęć do sporządzenia sobie jedzonka.