Jedną z ciekawych diet, która przeznaczona jest dla osób aktywnych fizycznie, jest dieta wysokowęglowodanowa – jak działa, z czego się składa i kiedy należy ją stosować?
Czym jest dieta wysokowęglowodanowa?
To propozycja dietetyków, którzy twierdzą, że spalanie tkanki tłuszczowej, w największej mierze uzależnione jest nie od tego ile jemy czy jak kaloryczne są – uważają, że najistotniejsza jest szybkość z jaką jest z jaką jesteśmy w stanie spalić przyjęte kalorie.
Dieta tego typu opiera się na założeniu, że każdy z nas może przyspieszyć spalanie kalorii. Istnieją bowiem produkty, które maksymalizują procesy przemiany materii.
Najważniejsze zasady diety wysokowęglowodanowej
Ten tryb żywieniowy nie polega oczywiście na spożywaniu cukrów, słodyczy, ciast itp. Całość naszej diety opierać się będzie na jedzeniu warzy, owoców (bananów, winogron czy grajprfutów) oraz piciu soków.
Ważne, by podczas stosowania tej diety zaopatrzyć się w dodatkowe witaminy, mikroelementy i suplementy diety – wpłyną one bowiem na wchłanianie węglowodanów przez nasz organizm. Jeżeli będzie ich zbyt mało, procesy metaboliczne spowolnią, a cały tryb żywienia będzie nieskuteczny.
Największą zaletą diety wysokowęglowodanowej jest fakt, że nie jest ona uciążliwa dla użytkownika – nie zmieniamy bowiem ilości przyjmowanych posiłków, nie musimy też skupiać się liczeniu kalorii. Jedyne, na co będziemy musieli uważać, będzie indeks glikemiczny żywności (produkty o niskim IG, nie powodują znacznego wahania cukrów w organizmie).
Mówiąc wprost, dieta wysokowęglowodanowa zakłada rezygnacje z produktów o wysokim indeksie glikemicznym, należy więc pozbyć się z posiłków białego cukry, chleba, płatków kukurydzianych, ciastek, ziemniaków, białego ryżu czy miodu.
Co będziemy jeść?
Jeżeli chcecie zastosować w praktyce dietę wysokowęglowodanową, powinniście skupić się na produktach o niskim indeksie glikemicznym (nie większym niż 50). Posiłki powinniście przygotowywać w oparciu o:
- pełnoziarnisty chleb,
- owoce,
- brązowy ryż, płatki owsiane, musli,
- warzywa strączkowe,
- makaron,
- chude i półtłuste mleko
- jogurt naturalny,
- bezkofeinową kawę,
- świeżo wyciskane soki,
- chudy ser (biały lub żółty),
- mięso, wędliny, ryby.
Jak się okazuje, ten rodzaj diety, może w dużym stopniu przyspieszyć nasz metabolizm i pomóc w przetwarzaniu spożywanych kalorii, a to z kolei będzie prowadziło do regularnego zmniejszania się tkanki tłuszczowej w naszym ciele.