W ostatnich latach catering dietetyczny stał się modnym sposobem odżywiania, istotnym elementem zdrowego stylu życia. W języku potocznym catering dietetyczny nazywany jest również dietą pudełkową. Nazwa wzięła się stąd, że zazwyczaj oznacza on zestaw kilku posiłków przeznaczonych na cały dzień. Firmy tego typu działają najczęściej w dużych miastach ( w Warszawie, Krakowie, Gdańsku czy Poznaniu). 

Data dodania: 2020-12-31

Wyświetleń: 35

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Catering dietetyczny – wygoda w żywieniu i kształtowanie zdrowych nawyków

Specyfika diety pudełkowej

Pojęcie nawiązuje do posiłków, które umieszczone są w osobnych pudełkach. Taki sposób odżywiania jest bardzo wygodny dla osób, które dużo pracują, są zabiegane, nie mają czasu na gotowanie, przyrządzanie potraw i racjonalne układanie jadłospisów. To wszystko robi za nie firma cateringowa. Posiłki zawierają odpowiednią ilość kalorii, składników odżywczych, witamin, soli mineralnych, białka, tłuszczu i węglowodanów. Wszystko jest dostosowane do stylu życia osoby, wzrostu i wagi oraz rodzaju wykonywanej pracy. Zestawy posiłków są więc zindywidualizowane, stosowanie do potrzeb danej osoby. Posiłki wyglądają apetycznie i estetycznie, zachęcają do konsumpcji, są smaczne, sycące i co najważniejsze – zdrowe. Z każdym rokiem przybywa klientów korzystających z usług cateringu dietetycznego, co odnotowuje się po wzroście zleceń, jakie otrzymują firmy.

Komu służy catering dietetyczny?

Dieta pudełkowa dedykowana jest każdemu, kto chce z niej korzystać, docenia jej wartość jako zdrowego i racjonalnego sposoby żywienia. Przede wszystkim dobra jest ona dla osób, które zmagają się z nadwagą lub otyłością. Pomaga kształtować zdrowe nawyki żywieniowe, ograniczyć ilość niezdrowego jedzenia, a w to miejsce wprowadzić produkty dotychczas pomijane w jadłospisie. Dzięki temu osoby z nadmiarem kilogramów pozbywają się tuszy, nabierają sylwetki, uczą się zdrowo odżywiać. To automatycznie wpływa na wzrost dobrego samopoczucia i lepszą kondycję. Wskazane jest, aby przed rozpoczęciem przygody z cateringiem dietetycznym skonsultować ten plan i zamiar z lekarzem, dietetykiem lub innymi osobami, które doskonale się znają na odżywianiu i zdrowiu człowieka. Specjaliści pomogą w ułożeniu racjonalnej diety, którą z kolei firma zajmująca się cateringiem dietetycznym wdroży w życie. Posiłki zostaną przygotowane zgodne z zaleceniem specjalistów, będą zawierały odpowiednią ilość składników odżywczych i kalorii.

Rosnąca popularność cateringu dietetycznego

Ostatnie lata to istny boom firm specjalizujących się w cateringu dietetycznym. Coraz więcej osób chce korzystać z tego sposobu odżywiania. Pomaga on zachować kontrolę nad zdrowym odżywianiem, co wcale nie jest takie łatwe w obliczu szybkiego tempa życia i braku czasu. Początkowo z tego sposobu żywienia korzystali biznesmeni, dziennikarze, aktorzy, sportowcy, gwizdy show biznesu, celebryci, słowem – ci, którzy byli rozpoznawalni i znani. Obecnie catering dietetyczny stał się popularny wśród mas, ogółu, nie budzi zdziwienia, korzystają z niego osoby w różnym wieku, o różnym wykształceniu, statusie zawodowym i finansowym. Wszystko wskazuje na to, że korzystanie z usług firm zajmujących się cateringiem dietetycznym będzie rosło z każdym rokiem.

Pandemia koronawirusa pomogła tej branży w rozwoju. Posiłki zamawiane do domu, firmy, do miejsca, które wskaże klient, stały się czymś normalnym. Trudno wyobrazić sobie sytuację, że ta forma dystrybucji posiłków mogłaby zaniknąć. Na rynku pojawia się też coraz więcej firm zajmujących się cateringiem dietetycznym i to nie tylko w dużych, ale i mniejszych miastach. Catering dietetyczny stał się swego rodzaju wygodą zamkniętą w pudełku, ale wygodą zdrową, racjonalną i poprawiającą kondycję fizyczną i psychiczną człowieka.

Licencja: Creative Commons