Przy dużym natłoku obowiązków i szybkim tempie życia trudno wygospodarować czas na przyrządzanie wartościowych i zdrowych posiłków. Wiedzą o tym szczególnie osoby, które mieszkają same – trudno bowiem zmotywować się do przygotowywania posiłków wyłącznie dla siebie.
Młodzi ludzie często miewają problemy z organizacją czasu i nagminnie opuszczają posiłki w ciągu dnia. Zdarza się, że znajdują czas wyłącznie na śniadanie i późną kolację. W międzyczasie, kiedy głód mocniej doskwiera, sięgają po gotowe przekąski: chipsy, słodycze albo Fast foody, które nie są ani zdrowe, ani pożywne. Dieta lunch-boxowa, czyli oferowana przez firmy cateringowe, wymusza systematyczność i motywuje do utrzymania zdrowego rytmu życia. Nawet jeżeli nie mamy czasu na przygotowanie posiłku, nie znajdziemy dobrej wymówki, kiedy otrzymamy już pełen obiad na talerzu i to wprost do naszego biura albo mieszkania.
Niektóre firmy cateringowe dają możliwość przeliczenia dziennego zapotrzebowania kalorycznego i dostosowania diety do naszych indywidualnych potrzeb. Celem może być zarówno zmniejszenie, jak i utrzymanie dotychczasowej masy ciała. Jeżeli posiłki są właściwie zbilansowane i tak nie będziemy odczuwać głodu. Co więcej, catering dietetyczny daj nam korzyści w postaci poprawy samopoczucia i ogólnego stanu zdrowia. Spożywając wyłącznie pewne produkty, bogate w błonnik, składniki odżywcze i witaminy, już po kilku tygodniach poczujemy się zdrowsi i bardziej skłonni do działania. Ważnym skutkiem diety jest również zmiana nawyków żywieniowych, która utrzymuje się nawet po rezygnacji z dostawy posiłków do domu. Klienci przyzwyczajają się bowiem do dziennego cyklu żywieniowego, a korzyści wynikające z utrzymania diety dodatkowo motywują ich do działania i zachowania zdrowych nawyków.
Wybierając odpowiednią firmę cateringową należy jednak zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Podstawą jest oczywiście możliwość kontaktu z profesjonalnym dietetykiem. Po pierwszej kontrolnej rozmowie przekonamy się, jak funkcjonuje firma oraz czy warto powierzać jej swoje zdrowie. Bardzo ważna jest różnorodność oferowanych posiłków; często zdarza się bowiem, że menu firmy jest bardzo ubogie, a posiłki powtarzają się co kilka dni. Dobre firmy cateringowe dysponują alternatywnymi planami żywieniowymi i publikują na swych stronach internetowych przykładowe plany żywieniowe.
Osoby, które nie chcą zamawiać całodziennego wyżywienia, mogą korzystać z planu minimalnego, który obejmuje trzy posiłki dziennie – dwie przekąski musimy zatem organizować we własnym zakresie. To dobre rozwiązanie dla osób, które mają już pewne przyzwyczajenia i spożywają codziennie o stałych porach warzywa, owoce albo inne zdrowe smakołyki.