1.Słodko – pyszna sałatka z musem truskawkowym!
Nikt nie będzie się mógł jej oprzeć a raz skosztowana z pewnością wróci na wasze stoły! Do jej przygotowania potrzebne będą:
- Dwa dojrzałe awokado,
- Szpinak w liściach,
- Kukurydza w puszce,
- Dwie gruszki,
- Pestki słonecznika,
- Świeża mięta.
Sos:
- Pół kilograma świeżych truskawek.
Awokado obrać i umyć a następnie wydłubać pestkę a owoc pokroić w kostkę, podobnie jak gruszki. Szpinak przemyć wodą i wrzucić do miski razem z kukurydzą oraz pokrojonymi już składnikami. Truskawki umyć, następnie wyszypułkować i zblendować. Sos truskawkowy dosłodzić do smaku i polać nim składniki znajdujące się w misce a następnie wszystko razem wymieszać. Słonecznik przyprażyć na patelni, liście mięty umyć i pokroić w drobne kawałeczki a następnie posypać nasionami i miętą sałatkę. Gotowe! Teraz wystarczy rozkoszować się smakiem wiosny w naszym mieszkaniu.
2.Najlepsza sałatka owocowa
Ten przepis tak naprawdę może ulec wielu modyfikacją. Każdy doda tak owoce, jakie lubi. Poniżej zatem znajduje się przepis uniwersalny, który każdy może zmieniać wedle swojego uznania.
- Pół kilograma borówek,
- Pół kilograma malin,
- Dwa duże banany,
- Jedna, sporych rozmiarów, brzoskwinia,
- Pół arbuza.
Sos:
- Świeża mięta,
- Cytryna.
Wszystkie składniki przepłukać wodą. Banana, brzoskwinię i arbuza obrać i pokroić w kostkę. Następnie wrzucić do miski, do której dorzucić należy też borówki i maliny. Wycisnąć sok z cytryny, zmieszać go z umytymi, pokrojonymi liśćmi mięty, dolać odrobinę wody i podgrzać lekko w rondelku. Następnie poczekać aż ostygnie i wlać do sałatki. Wszystko wymieszać i podawać ozdobione liściem mięty.
3.Szparagowe szaleństwo
Szparagi kojarzą się z wiosną, dlatego muszą znaleźć się w zestawieniu najlepszych sałatek tego sezonu! Kombinacja, która zachwyci każdego i pozwoli na zrobienie niesamowitego wrażenia na gościach podczas grilla.
- Pęczek szparagów,
- Mix sałat,
- Dwie duże pomarańcze,
- Dwa duże, dojrzałe awokado,
- Szynka parmeńska.
Sos:
- Pół kilograma malin,
- Słodkie, białe wino.
Szparagi obrać i odkroić części, które są zdrewniałe. Następnie gotować je w wodzie z mlekiem, solą i cukrem, aż zmiękną, następnie odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Pomarańcze oraz awokado obrać, skroić w kostkę a następnie wraz z mixem sałat i szparagami wrzucić do miski. Szynkę pokroić i podsmażyć na łyżce oliwy z oliwek. Dorzucić do sałatki. Zmiksować zblendować maliny i zmieszać je ze słodkim winem. Zalać sosem całą sałatkę i wymieszać. Smacznego!
4. Sałatka z bobem!
Gwarancję doskonałego smaku daje również połączenie bobu z innymi, pysznymi składnikami! Nic, tylko jeść takie smakołyki!
- Pół kilograma bobu,
- Dwa słoiki suszonych pomidorów w oleju,
- Dwa duże, dojrzałe awokado,
- Mix sałat z rukolą,
- Kukurydza w puszce,
- Pół kilograma piersi z kurczaka,
- Pestki dyni.
Sos:
- Oliwa z oliwek,
- Sól, pieprz, czosnek granulowany, zioła prowansalskie,
- Odrobina wody.
Ta pyszna sałatka zachwyci każdego. Mix sałat wrzucić do miski, dorzucić do niego kukurydzę, pokrojone awokado oraz pomidory suszone. Następnie kurczaka pokroić w kosteczki, przyprawić i usmażyć na oleju w formie gyrosu. Dodać do sałatki. Bób zagotować w solonej wodzie, sprawdzać widelcem czy już jest miękki. Jeśli tak to odsączyć wodę, bób obrać ze skórki i ostudzony dodać do sałatki. Wszystkie składniki zmieszać i polać sosem (Do 3 łyżek oliwy z oliwek dolać trochę wody, następnie dodać przyprawy i zamieszać). Smaczna, pożywna sałatka w sam raz na grilla.
Sałatki z wiosennych warzyw i owoców potrafią być naprawdę efektownym i smacznym daniem. Ponad to zawierają wiele wartości odżywczych, zatem mają również pozytywny wpływ na zdrowie. Nie ma co się zastanawiać, tylko robić sałatki i jeść je, póki trwa sezon na świeże, wiosenne owoce i warzywa!