Każdy z nas na pewno kojarzy reklamy, w których ubrane w tradycyjne polskie stroje dziewczęta wyśpiewują zachwyty nad pewnym olejem. Niewielu jednak wie, że wpadające w ucho pieśni są nie do końca zgodne z prawdą, a reklamowany olej rzepakowy warto zastąpić czymś zdrowszym, na przykład... olejem rzepakowym. Tyle że zupełnie inaczej wyprodukowanym.

Data dodania: 2015-10-15

Wyświetleń: 969

Przedrukowań: 1

Głosy dodatnie: 1

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

1 Ocena

Licencja: Creative Commons

Olej rzepakowy zimno tłoczony

        Nasz kraj jest jednym z największych producentów rzepaku, żółtych kwiatów rosnących zwykle w wielkich grupach przez całe lato. Olej z nich wyprodukowany często nazywany jest "oliwką północy", nawiązując w ten sposób do niezastąpionej włoskiej oliwy z oliwek. Dlaczego w takim razie płyn, który trzymamy w lodówce, tak bardzo różni się barwą, smakiem, a także zapachem od charakterystycznej oliwy? Czy razem z tymi trzema czynnikami nie ubyło mu witamin i innych cennych wartości?

    Istnieją dwie metody produkcji oleju: na ciepło i na zimno. Oleje, które znajdziemy na półkach w zdecydowanej większości marketów, to oleje tłoczone na ciepło, następnie dodatkowo rafinowane. Proces tłoczenia w temperaturze powyżej 50°C zapewni nam maksymalne zmniejszenie stężenia niekorzystnych dla nas substancji, które mogły znaleźć się w roślinie jeszcze podczas uprawy czy suszenia, proces rafinacji natomiast to dodatkowe oczyszczenie oleju, również w wysokiej temperaturze, które ma nam zagwarantować usunięcie ewentualnych szkodliwych metali występujących w oleju, np. ołowiu czy rtęci. Niewiele producentów zaznacza jednak, że wyższe temperatury pozbawiają olej wszystkich cennych składników, przede wszystkim nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli kwasów omega-3 i omega-6. To właśnie z powyższych powodów oleje tłoczone na ciepło posiadają neutralny smak, zapach i barwę. Pozwala nam to na używanie oleju przy smażeniu lub nawet przy pieczeniu ciast, nie łudźmy się jednak, że dostarczamy naszemu organizmowi jakichkolwiek wartościowych substancji.

    Dlaczego tak ważne są dla nas nienasycone kwasy tłuszczowe? Są to kwasy, które regulują pracę naszych hormonów, wpływając tym samym pozytywnie na pracę całego naszego organizmu. Włączenie ich do codziennej diety jest niezwykle istotne, nasze ciało bowiem nie potrafi wyprodukować kwasów omega-3 i omega-6. Olej rzepakowy zimno tłoczony wyróżnia się na tle innych idealną proporcją między wspomnianymi kwasami w stosunku 2:1, co wspomaga utrzymanie równowagi w wielu procesach zachodzących w naszym ciele, jak na przykład w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu, z którym walczy coraz większa liczba osób na świecie.

    Olej rzepakowy zimno tłoczony szczególnie polecany jest dla kobiet w ciąży oraz młodych matek, które chcą zadbać o zdrowie swoich pociech, wpływa on bowiem rewelacyjnie na rozwój oraz prawidłową pracę mózgu. Taki olej można wprowadzić do diety dziecka już od 6. miesiąca życia. Nie oznacza to jednak, że ten cenny tłuszcz roślinny nie jest polecany osobom starszym, przeciwnie. Jak większość olejów zimno tłoczonych, rzepakowy świetnie działa na nasz układ trawienny, regulując przemianę materii, a także na pracę naszego serca - chroniąc je przed zawałami.

    Wspomnieliśmy o tym, że wysoka temperatura pozbawia oleje zimno tłoczone cennych właściwości, nie należy w związku z tym używać ich do długiego smażenia, nie możemy zapomnieć także, by przechowywać butelkę w lodówce. Warto wykorzystać taki olej do sałatek, ryb czy po prostu spożywać na czczo jedną łyżkę dziennie, doceniając jego walory smakowe oraz to, jak świetny wpływ ma na nasze zdrowie olej rzepakowy zimno tłoczony.

Licencja: Creative Commons
1 Ocena