Niezbędne kwasy tłuszczowe
Aby ludzki organizm mógł właściwie funkcjonować, potrzebuje dostarczania kwasów omega-3 i omega-6. Ważna tu jest jednak nie tylko odpowiednia ilość, ale przede wszystkim odpowiedni stosunek. Ta wzorcowa proporcja wynosi 2:1, czyli dwie części kwasów omega-6 i jedna część kwasów omega-3.
To właśnie taką idealną proporcję można znaleźć w naszym oleju rzepakowym, podczas gdy często wybierana oliwa z oliwek charakteryzuje się stosunkiem omega-6 do omega-3 – 10:1, olej sojowy 7:1, a olej słonecznikowy aż 126:1.
Kwas oleinowy – lek na cholesterol
Kolejnym składnikiem oleju rzepakowego jest niezwykle cenny kwas oleinowy. Ten niezbędny składnik naszej diety doskonale reguluje gospodarkę lipidową, zmniejszając ilość złego cholesterolu LDL i zwiększenie dobrego cholesterolu HDL. Tu dla porównania olej rzepakowy zawiera 62% kwasu oleinowego, olej lniany – 23 % a olej słonecznikowy – 18%.
Co jeszcze znajdziesz w oleju rzepakowym?
W skład oleju rzepakowego wchodzą również związki polifenolowe, sterole roślinne, karoteny i tokoferole. Ich zawartość dodatkowo ulepsza skład oleju czyniąc z niego cudowne remedium na wiele dolegliwości. Oprócz dobroczynnego wpływu na zdrowe serce i obniżenie poziomu cholesterolu, wymienione wyżej substancje wykazują działania odmładzające organizm.
Wychwytują wolne rodniki, a tym samym spowalniają procesy starzenia się organizmu i zapobiegają pojawieniu się różnych chorób cywilizacyjnych. Nadmierna liczba wolnych rodników może doprowadzić do powstania chorób serca, miażdżycy, cukrzycy, nowotworów, a także zwyrodnienia plamki żółtej.
Witaminy urody i młodości
Olej rzepakowy jest też źródłem dwóch podstawowych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach wpływających na stan skóry i błon śluzowych. Mowa oczywiście o witaminie E i beta-karotenie, czyli prowitaminie A.
Witamina E zapobiega starzeniu się skóry, dzięki czemu nazywana jest witaminą młodości. Oprócz tego uczestniczy w ochronie czerwonych krwinek i wpływa na prawidłową wydolność mięśni.
Witamina A odznacza się nie tylko silnymi właściwościami antyoksydacyjnymi ale przede wszystkim wpływa na dobre funkcjonowanie wzroku. Jej niedobór powoduje tak zwaną „kurzą ślepotę” a także wadliwe działanie układu immunologicznego.